20 Μαΐου 2024

    Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ένας αθέλητος δολοφόνος που κρύβεται στην αέρα”

    Η τρομακτική πραγματικότητα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελεί αιτία για πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό “The Lancet Planetary Health”. Οι αποτρόπαιες επιπτώσεις αυτής της μάστιγας είναι ιδιαίτερα αισθητές στην ανατολική Ασία, όπου περισσότερο από το ήμισυ όλων των θανάτων παγκοσμίως οφείλεται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ το 12% των θανάτων ανατρέχει στην Ευρώπη.

    Το Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία διεξήγαγε μια εκτεταμένη μελέτη, εξετάζοντας τα επίπεδα των μικροσκοπικών αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 και τη σχέση τους με τη θνησιμότητα σε περισσότερες από 13.000 πόλεις και κωμοπόλεις σε όλον τον κόσμο, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών μέχρι το 2019. Τα αποτελέσματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι ακόμα και η έκθεση για λίγες ώρες μόνο έως και μερικές ημέρες στη ρύπανση έχει σαν αποτέλεσμα περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόωρους θανάτους ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Το ένα πέμπτο των θανάτων συμβαίνει σε αστικές περιοχές, με την Ασία να αντιπροσωπεύει περίπου το 65,2% της παγκόσμιας θνησιμότητας, ενώ η Αφρική προβάλλεται με 17%, η Ευρώπη με 12,1%, η Αμερική με 5,6% και η Ωκεανία μόλις με 0,1%.

    Οι περιοχές με την μεγαλύτερη επιβάρυνση είναι οι πολυπληθείς και ιδιαίτερα μολυσμένες περιοχές της ανατολικής Ασίας, της νότιας Ασίας και της δυτικής Αφρικής. Παρόλο που σε πολλές περιοχές της Αυστραλίας παρατηρήθηκε μια μικρή μείωση του αριθμού των θανάτων, το ποσοστό αύξησης αυξήθηκε από 0,54% το 2000 σε 0,76% το 2019. Αυτή η αύξηση αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη αύξηση από κάθε άλλη υποπεριοχή. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξανόμενη συχνότητα και ένταση ακραίων φαινομένων όπως οι πυρκαγιές του 2019 μπορεί να είναι ένας πιθανός λόγος για την αύξηση αυτή.

    Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας πρέπει να αποτελέσουν συναγερμό για την παγκόσμια κοινότητα. Αν δεν ληφθούν σοβαρά μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκατομμύρια αθώων ζωών θα αναζητούν καταφύγιο σε αυτόν τον ανελέητο εχθρό. Είναι καιρός να ενεργήσουμε και να απελευθερώσουμε τον πλανήτη μας από αυτήν τη σιωπηλή απειλή που κατασκοτεί τη ζωή μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα