1 Ιουλίου 2024

    «Αύξηση των εμβολιασμών κατά της Covid-19 και της γρίπης: Η προσπάθεια των κυβερνήσεων και οι λόγοι για τη διστακτικότητα»

    Οι χαμηλές ποσοστώσεις εμβολιασμού κατά της Covid-19 και της γρίπης αποτελούν ανησυχία, ειδικά όταν οι νοσηλείες και οι θάνατοι αυξάνονται. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας καταγγέλλει τα “απίστευτα χαμηλά” ποσοστά εμβολιασμού, ενώ οι κυβερνήσεις πραγματοποιούν εκστρατείες ενημέρωσης για να επισημάνουν τις συνέπειες της Covid και της γρίπης και τα οφέλη του εμβολιασμού. Ωστόσο, παρά την τεκμηριωμένη απόδειξη ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές, οι πολίτες συνεχίζουν να αγνοούν τον εμβολιασμό. Το Υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιήσει μια εκστρατεία για να πείσει ακόμα και τους πιο δύσπιστους πολίτες για τη σημασία του εμβολιασμού, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε: “Ο εμβολιασμός για την Covid είναι ετήσιος, όπως και για τη γρίπη. Το εμβόλιο προστατεύει από τη σοβαρή νόσηση και τον θάνατο. Ανάμεσα σε όσους είναι άνω των 60 και είναι ανεμβολίαστοι, υπάρχει 20 φορές αυξημένη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους αν μολυνθούν από τον κορονοϊό. Καλούμε επομένως τους συμπολίτες μας άνω των 60, αλλά και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα, να εμβολιαστούν ετησίως κατά της Covid.”

    Σχετικά με την αντιμετώπιση της διστακτικότητας για τον εμβολιασμό, η καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής και επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, παρουσίασε μερικά αποτελέσματα μελετών. Η έρευνα έδειξε ότι η νεαρότερη ηλικία, η έλλειψη εργασίας σε υγειονομικό χώρο ή η χαμηλότερη εκπαίδευση επηρεάζουν την απόφαση για εμβολιασμό κατά της Covid-19. Επίσης, στην Πολιτεία γίνεται αντιληπτή η σημασία της πρόληψης θανάτων λόγω Covid, καθώς διαθέτουμε αποτελεσματικά εργαλεία μέσω των εμβολίων και των αντιικών.

    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε, η διστακτικότητα ως προς τον εμβολιασμό για την Covid-19 μειώνεται μετά την ενημέρωση και την εξειδικευμένη επικοινωνία με τους πολίτες. Ένας σημαντικός παράγοντας για την απόφαση εμβολιασμού είναι η θετική στάση του πολίτη κατά του εμβολίου και η επιθυμία του για προστασία του ίδιου και των άλλων. Παράλληλα, χρειάζεται να αναπτυχθεί πιο στοχευμένη επικοινωνία και να παρουσιαστούν αξιόπιστα και επίκαιρα δεδομένα για να αντιμετωπιστούν οι βασικές ερωτήσεις, οι ανησυχίες και η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια.

    Για την αντιμετώπιση της διστακτικότητας στον εμβολιασμό, απαιτείται μια επικοινωνιακή στρατηγική που βασίζεται σε επιστημονικές αποδείξεις και είναι θετική και ευέλικτη. Αντίθετα, οι τακτικές εκφοβισμού δεν είναι βοηθητικές και πρέπει να αποφεύγονται. Επίσης, χρειάζεται να αναγνωριστεί ότι υπάρχουν ακόμη άγνωστα επιστημονικά δεδομένα και να παρουσιάζονται στοιχεία που να αντικατοπτρίζουν αυτήν την αναγνώριση.

    Τέλος, ο εμβολιασμός συνίσταται για όλους τους ενήλικες, αλλά ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες όπως άνω των 60 ετών, άτομα με ανοσοκαταστολή, εγκύους, άτομα με υποκείμενα νοσήματα και επαγγελματίες υγείας. Ο εμβολιασμός αποτελεί αποτελεσματικό μέσο προστασίας από την σοβαρή νόσηση και τον θάνατο λόγω Covid-19.

    Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού και να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και το περιβάλλον μας από τις αρνητικές συνέπειες της Covid-19 και της γρίπης.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα