20 Μαΐου 2024

    Προσοχή Γονείς: Οι Κίνδυνοι της Τηλεθέασης για τα Μικρά Παιδιά

    Η συνήθεια της τηλεθέασης έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής μας και στο σπίτι, αλλά και σε δημόσιους χώρους, όπως εστιατόρια. Ωστόσο, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να είναι επιζήμια για τα παιδιά μας, ιδίως για τα παιδιά κάτω των δύο ετών.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics, τα μικρά παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση ή βίντεο σε μια οθόνη εμφανίζουν περισσότερες συμπεριφορικές διαταραχές. Αυτές οι διαταραχές περιλαμβάνουν αποστασιοποίηση, αδιαφορία για δραστηριότητες, αναζήτηση έντονης διέγερσης και δυσφορία από δυνατούς ήχους και έντονα φώτα. Αυτές οι αντιδράσεις είναι ειδικά συχνές σε παιδιά που έχουν εκτεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τηλεθέαση μέχρι τα δύο έτη της ηλικίας τους.

    Η μελέτη αυτή περιλάμβανε περίπου 1.500 παιδιά και διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Drexel στις ΗΠΑ. Οι γονείς των παιδιών ρωτήθηκαν σχετικά με την έκθεσή τους στην τηλεόραση και τα βίντεο κατά τη διάρκεια των πρώτων δώδεκα, δεκαοκτώ και είκοσι τεσσάρων μηνών της ηλικίας τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ήδη από τα δώδεκα μηνών, τα παιδιά που εκτέθηκαν στις οθόνες είχαν 105% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν αισθητηριακές διαταραχές σε σύγκριση με αυτά που δεν παρακολουθούσαν καθόλου τηλεόραση. Ανάλογα, στα δεκαοκτώ και είκοσι τέσσερα μηνών, κάθε ώρα που δαπανήθηκε παραπάνω στην οθόνη αύξανε τις πιθανότητες εμφάνισης διαταραχών κατά 23% και 20% αντίστοιχα.

    Αυτά τα ευρήματα είναι ακόμη ένα παράδειγμα του πώς η υπερβολική έκθεση στις οθόνες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Ήδη έχει αποδειχθεί ότι αυτός ο χρόνος συσχετίζεται με διάφορα προβλήματα, όπως γλωσσική καθυστέρηση, διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, προβλήματα συμπεριφοράς, προβλήματα ύπνου, έλλειψη προσοχής και καθυστερήσεις σε επιλυτικές δεξιότητες.

    Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Karen Heffler, επισημαίνει ότι αυτή η συσχέτιση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι άτυπες αισθητηριακές διαταραχές συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Μελλοντικές ερευνητικές εργασίες θα πρέπει να διερευνήσουν εάν ο χρόνος που περνάνε τα παιδιά μας μπροστά στην οθόνη μπορεί να συμβάλλει στην αισθητηριακή υπερευαισθησία που παρατηρείται σε παιδιά με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, όπως οι αυξημένες αντιδράσεις σε αισθήσεις.

    Επομένως, γονείς, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι η έκθεση των παιδιών στην τηλεόραση και τα άλλα μέσα επικοινωνίας θα πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο, ιδίως για τα παιδιά κάτω των δύο ετών. Μια υγιής ανάπτυξη απαιτεί φυσική δραστηριότητα και αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, και όχι μόνο αυτό που προσφέρουν οι οθόνες. Προσέξτε τον χρόνο που τα παιδιά σας περνούν στην τηλεόραση και δώστε προτεραιότητα σε άλλες δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την κίνηση, τη φαντασία και την αλληλεπίδραση με τον κόσμο γύρω τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα