7 Ιουλίου 2024

    Γυναίκες – Νοσηλεύτριες: Απαράμιλλη αφοσίωση σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει ανισότητα, προκλήσεις και πολλούς ρόλους

    από: Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Επαγγελματίας Νοσηλεύτρια

    Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, όπως έχει θεσπιστεί από το 1977, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Φέτος, το μήνυμα της ημέρας είναι “Επενδύστε στις γυναίκες: επιταχύνετε την πρόοδο”, προκαλώντας μας να συνειδητοποιήσουμε την μεγάλη απόσταση που απομένει για να ενισχυθεί η θέση των γυναικών στην κοινωνία και να επιτευχθεί η ισότητα των φύλων. Σύμφωνα με την έκθεση Global Gender Gap Report 2023 του World Economic Forum, οι γυναίκες έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς, αλλά ακόμη απαιτούνται πολλά χρόνια για να γεφυρωθεί το χάσμα στην πολιτική και οικονομική συμμετοχή τους και να δημιουργηθούν ίσες ευκαιρίες.

    Και η ελληνική κοινωνία δυστυχώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Οι γυναίκες νοσηλεύτριες, όπως και πολλές άλλες γυναίκες επαγγελματίες, λαμβάνουν μέρος σε πολλούς ρόλους ταυτόχρονα, όπως μητέρες, σύζυγοι και εργαζόμενες με κυκλικό ωράριο. Αυτό καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή τους σε συλλογικά όργανα και ανασκοπετικά συνέδρια, καθώς οι καθημερινές ανάγκες τους γίνονται προτεραιότητα και περιορίζουν τις ευκαιρίες τους για επαγγελματική προαγωγή και ανέλιξη.

    Ωστόσο, οι γυναίκες νοσηλεύτριες έχουν αποδείξει αναρίθμητες φορές ότι είναι παραδείγματα ήθους, έμπνευσης, αλτρουισμού και καινοτομίας παρά τις ανυπολόγιστες θυσίες και την εξουθένωση που βιώνουν στην επαγγελματική τους ζωή. Ο ρόλος τους σε όλες τις βαθμίδες φροντίδας υγείας είναι κρίσιμος και καθοριστικός, με εστίαση στον ασθενή και δράση που βασίζεται στις αξίες της συνεχούς βελτίωσης.

    Στην Ελλάδα, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος αντιπροσωπεύει τους νοσηλευτές και νοσηλεύτριες ως επαγγελματικό φορέα, αγωνίζοντας για την προώθηση και ανάπτυξη της νοσηλευτικής επιστήμης και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Η ενίσχυση των νοσηλευτών, και ειδικότερα των γυναικών νοσηλευτριών, απαιτείται για την βελτίωση των συστημάτων υγείας και την επίτευξη ισορροπίας σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Αυτό όμως δεν περιορίζεται μόνο σε υλικά κίνητρα για τη νοσηλευτική επαγγελματική καταξίωση, αλλά πρέπει να περιλαμβάνει επίσης την συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την υγεία και τη γενική κοινωνία.

    Η αναγνώριση και ενδυνάμωση των νοσηλευτριών που έχουν γίνει πηγή έμπνευσης και έχουν ανοίξει δρόμους θα συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα για άλλες γυναίκες νοσηλεύτριες, δημιουργώντας ελπίδα για μια αξιοπρεπή συνέχεια σε όλες τις πτυχές της ζωής μας. Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε την ανεκτίμητη συνεισφορά και θυσία των γυναικών νοσηλευτριών και να δώσουμε την απαραίτητη σημασία στην επαγγελματική τους ανέλιξη και ανάδειξη.

    Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ο ανθρώπινος πόνος είναι προτεραιότητα στο σύστημα υγείας και η προσέγγισή του πρέπει να είναι ολιστική και διεπιστημονική. Πρέπει να επενδύσουμε στις γυναίκες νοσηλεύτριες και να τους δώσουμε την δική τους φωνή στη λήψη αποφάσεων για την υγεία και την κοινωνία. Μόνο έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα