20 Μαΐου 2024

    Διαβήτης: Ο ρόλος της διαλειμματικής νηστείας στη ρύθμιση του σάκχαρου και βάρους

    Η διατροφή με το ρολόι αποτελεί μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εφαρμογή ενός είδους διαλειμματικής νηστείας οδηγεί σε γρηγορότερη απώλεια βάρους και ρύθμιση του σακχάρου. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που τρέφονταν μέσα σε ένα προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο οκτώ ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους σε έξι μήνες σε σύγκριση με εκείνους που απλά μείωσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη κατά 25%.

    Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, παρατήρησε και την ίδια μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στις δύο ομάδες. Η μελέτη περιλάμβανε 75 συμμετέχοντες, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: ένας για τη διαλειμματική νηστεία, ένας για τη μείωση θερμίδων και μια ομάδα ελέγχου. Η μελέτη παρότρυνε τους συμμετέχοντες να περιορίσουν το χρονικό πλαίσιο των γευμάτων τους, αντί να μειώσουν τις θερμίδες τους.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα διαλειμματικής νηστείας βρήκαν ευκολότερο να τηρούν το πρόγραμμα σε σύγκριση με αυτούς που μείωσαν τη θερμιδική τους πρόσληψη. Αυτό μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στα γεγονότα ότι πολλοί ασθενείς έχουν ήδη δοκιμάσει μείωση θερμίδων στο παρελθόν και δυσκολεύτηκαν να τηρήσουν τη διαδικασία. Αντίθετα, η μέτρηση του χρόνου που αποχέρειαν από το φαγητό τους ήταν ευκολότερη.

    Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγήτρια κινησιολογίας και διατροφής, Krista Varady, εξηγεί ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να αποτελέσει μια απλούστερη εναλλακτική λύση σε σχέση με την καταμέτρηση θερμίδων. Για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, η περιορισμένη περίοδος διατροφής είναι πιο εφικτή και ευκολότερη να τηρηθεί.

    Η μελέτη υλοποιήθηκε από τη Βασιλική Παύλου, διαιτολόγο του Τμήματος Κινησιολογίας και Διατροφής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο, και τους συνεργάτες της. Η έρευνα είχε ως στόχο να κατανοήσει τον ρόλο της διαλειμματικής νηστείας και της θερμιδικής πρόσληψης στη ρύθμιση του σακχάρου και βάρους για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

    Συνοψίζοντας, η διαλειμματική νηστεία αποδεικνύεται ότι είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για την ρύθμιση του σακχάρου και βάρους για ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα, η διαλειμματική νηστεία μπορεί να εξεταστεί ως μια εναλλακτική προσέγγιση για αυτούς που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν παραδοσιακές δίαιτες ή έχουν εξαντληθεί από προηγούμενες προσπάθειες. Όλοι όσοι ασχολούνται με τον διαβήτη και την υγιεινή διατροφή πρέπει να αναζητήσουν τη συμβουλή του γιατρού τους πριν ξεκινήσουν μια νέα διατροφή ή πρόγραμμα απώλειας βάρους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα