9 Ιουλίου 2024

    Διατροφή: Πως να αναγνωρίζετε ότι χρειάζεστε περισσότερους υδατάνθρακες

    Μια ισορροπημένη διατροφή είναι κλειδί για την υγεία μας. Καθημερινά πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε στο πιάτο μας υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά, σε σωστές ποσότητες. Οι υδατάνθρακες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα, επιτρέποντάς μας να εκτελούμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Όταν λοιπόν λείπουν οι υδατάνθρακες από τη διατροφή μας, μπορεί να παρουσιαστούν ορισμένα σημάδια. Ποια είναι αυτά;

    Πως να αναγνωρίζετε ότι χρειάζεστε περισσότερους υδατάνθρακες

    #1 Αισθάνεστε πάντα κουρασμένοι

    Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή καυσίμου για τον οργανισμό μας. Έτσι, η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε συνεχή κόπωση, είτε σωματική είτε νοητική. Αν αισθάνεστε όλη την ημέρα νωχελικοί, κοιμάστε πολύ ή ακόμα και νιώθετε νύστα, αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη υδατάνθρακων στη διατροφή σας.

    #2 Σας είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε στη δουλειά

    Λιγότερη ενέργεια σημαίνει μειωμένη συγκέντρωση. Αν δυσκολεύεστε να επικεντρωθείτε και να ολοκληρώσετε τις εργασίες σας, μπορεί να σημαίνει ότι λείπουν οι κατάλληλοι υδατάνθρακες από το γεύμα σας. Ένα υγιεινό σνακ, όπως μια μπανάνα που είναι πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, μπορεί να σας βοηθήσει να είστε πιο αποδοτικοί και πιο συγκεντρωμένοι.

    #3 Νιώθετε φουσκωμένοι

    Η κατανάλωση απλών υδατανθράκων όπως η ζάχαρη ή το λευκό αλεύρι που περιέχονται σε πακεταρισμένα τρόφιμα και έτοιμα ροφήματα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα. Αντίθετα, οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες όπως τα ολικής άλεσης δημητριακά και τα φρούτα περιέχουν φυτικές ίνες που βοηθούν στην πέψη και μπορούν να προλάβουν το φούσκωμα.

    #4 Έχετε αλλαγές στην διάθεση

    Η έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην διάθεση μας. Εάν αισθάνεστε ευερέθιστοι, καταπληκτικοί ή άπνοια όταν δεν προσλαμβάνετε επαρκή ποσότητα υδατανθράκων, αυτό μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη σεροτονίνης. Οι υδατάνθρακες αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης, η οποία συνδέεται με την ψυχολογική ευεξία και την αίσθηση ευτυχίας.

    Πώς να αυξήσετε την κατανάλωση υδατανθράκων

    Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αυξήσετε την κατανάλωση υδατανθράκων:

    – Περιορίστε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και γλυκών, αλλά μην περιορίζετε την πρόσληψη υγιεινών τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.
    – Βεβαιωθείτε ότι το 1/4 του πιάτου σας σε κάθε γεύμα περιλαμβάνει υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας, όπως ολικής άλεσης δημητριακά (βρώμη ή καστανό ρύζι), όσπρια (φασόλια ή φακές) ή αμυλούχα λαχανικά (πατάτες).
    – Μην ανησυχείτε για το βάρος σας. Οι φυτικές ίνες περιέχονται σε υγιεινά τρόφιμα και δημιουργούν σε αναποδράστους αισθήσεις κορεσμού, βοηθώντας σας να αποφύγετε το overeating και να διατηρήσετε την σιλουέτα σας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα