20 Μαΐου 2024

    Νέα ανακάλυψη: Καινοτόμο φάρμακο αναχαιτίζει την αύξηση βάρους σε διπολική διαταραχή

    Μια συχνά αγνοημένη παρενέργεια των φαρμάκων για τις ψυχιατρικές διαταραχές είναι η αύξηση του σωματικού βάρους στους ασθενείς που τα λαμβάνουν. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι και της Northwell Health, του μεγαλύτερου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης στη Νέα Υόρκη, ανακάλυψε ότι μια γνωστή φαρμακευτική ουσία, η μετφορμίνη, μπορεί να αποτελεί αποτελεσματική επιλογή πρόληψης ή μείωσης της αύξησης του βάρους σε νέους ασθενείς με διπολική διαταραχή. Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδικής και Εφηβικής Ψυχιατρικής στη Νέα Υόρκη.

    Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της διπολικής διαταραχής, γνωστά και ως αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς (SGA), είναι αποτελεσματικά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας των νεαρών ασθενών, αλλά προκαλούν σημαντικές παρενέργειες, όπως αύξηση αρτηριακής πίεσης, αύξηση ορέξεως και βάρους. Πολλοί ασθενείς, λοιπόν, αρνούνται να λάβουν αυτήν τη φαρμακευτική αγωγή λόγω της ανησυχίας για την αύξηση βάρους, με τον ίδιο λόγο να αντιτίθεται μελλοντικά στην υγεία τους.

    Η νέα μελέτη περιελάμβανε 1.565 ασθενείς ηλικίας 8-19 ετών με διπολική διαταραχή, οι οποίοι λάμβαναν αντιψυχωσικά δεύτερης γενιάς από 60 διαφορετικά σημεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μισή ομάδα έλαβε απλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως συστάσεις υγιεινής διατροφής και άσκησης, ενώ οι υπόλοιποι παρακολούθησαν τις παρεμβάσεις αυτές παράλληλα με τη λήψη της μετφορμίνης. Αρχικά, οι ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ζωής των νεαρών ασθενών με διπολική διαταραχή και τη συμμόρφωσή τους στη λήψη ιατρικής αγωγής σύμφωνα με τις οδηγίες. Μετά από έξι μήνες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η μετφορμίνη είχε μέτρια, αλλά σημαντική επίδραση στην πρόληψη και αναστροφή της αύξησης βάρους των ασθενών. Επιπλέον, το φάρμακο θεωρήθηκε ασφαλές, με ελάχιστα συμπτώματα γαστρεντερικής δυσφορίας.

    “Η συγκεκριμένη θεραπεία στοχεύει στη μείωση της όρεξης, γεγονός που διευκολύνει τους ασθενείς να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή και να είναι πιο δραστήριοι. Έτσι, ο τρόπος ζωής είναι πραγματικά αυτός που οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα, αλλά η μετφορμίνη μπορεί να προσφέρει την ώθηση και το κίνητρο που απαιτείται”, εξήγησε ο δρ Jeffrey Welge, καθηγητής στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Νευροεπιστήμης της Συμπεριφοράς και στο Τμήμα Επιστημών Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι.

    Παρά το γεγονός ότι η μετφορμίνη επηρέασε σημαντικά την αύξηση του σωματικού βάρους, δεν επηρέασε σημαντικά το μεταβολικό σύνδρομο στο σύνολό του, σημείωσε ο δρ Welge.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα