7 Ιουλίου 2024

    Ελλάδα: Το 13,7% των ατόμων που διασκεδάζουν το Σαββατοκύριακο ξεπερνάει το επιτρεπτό όριο αλκοόλ

    Ο τρόπος διασκέδασης των ανθρώπων το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί τις αρχές λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ και των επιπτώσεών της στην οδήγηση. Η κατανάλωση αλκοόλ πριν από το να αναλάβει κάποιος το τιμόνι αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων και σοβαρών τραυματισμών, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC), ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν 4.000 θάνατοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν εξαλειφόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

    Για να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να αποτρέψει τα ατυχήματα, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» πραγματοποιεί κάθε χρόνο την «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα». Η φετινή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε 35 σημεία διασκέδασης σε όλη την Ελλάδα και συμμετείχαν 700 εθελοντές. Οι εθελοντές βρέθηκαν έξω από τα επιλεγμένα μαγαζιά και προτρέποντας τους θαμώνες να επιλέξουν έναν “Οδηγό της Παρέας”, δηλαδή κάποιον ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει για αυτούς την επιστροφή σπίτι.

    Συνολικά συμμετείχαν 2.000 άτομα στη δράση και από αυτούς το 13,7% διαπιστώθηκε πως είχε ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο αλκοόλ. Αυτό το ποσοστό είναι ελαφρώς υψηλότερο από το 2021 (12%) και από το 2022 (11%). Περίπου το 65% αυτών που ξεπέρασαν το όριο ήταν άνδρες και το 35% γυναίκες. Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι το 42% των συμμετεχόντων δεν είχε καταναλώσει καθόλου αλκοόλ, ενώ περυσινό ποσοστό ήταν 49,5%.

    Οι περισσότερες υψηλές καταναλώσεις καταγράφηκαν στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα, με τους άνδρες να αποτελούν το 77% των ατόμων που ξεπέρασαν το επιτρεπτό όριο, με μέσο όρο ηλικίας 36 ετών.

    Η πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ., Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την μεγάλη συμμετοχή των εθελοντών και την απήχηση που είχε η εκδήλωση. Η δράση αυτή αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να δημιουργηθεί μια κουλτούρα οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

    Οι επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ και της οδήγησης υπό την επήρεια αυτής είναι σοβαρές και αναπόφευκτες. Είναι σημαντικό να ενημερώνονται τα άτομα και να λαμβάνουν υπόψη τους τους κινδύνους που ενέχονται. Μόνο με συλλογική προσπάθεια και ευαισθητοποίηση μπορεί να αποφευχθούν τα ατυχήματα και να διατηρηθεί η ασφάλεια των δρόμων μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα