20 Μαΐου 2024

    “Ενέργεια για Αλλαγή: 200.000 παιδιά αντιμετωπίζουν έλλειψη θερμότητας και υγρασίας στα σπίτια τους”

    Σημερινή ημέρα ευαισθητοποίησης και αντίδρασης για την εξάλειψη της φτώχειας, μας αναγκάζει να αντικρίσουμε τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών στην Ελλάδα. Τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσιάζει το Εθνικό Παρατηρητήριο Παιδικής Ευημερίας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποκαλύπτουν πως περίπου 200.000 παιδιά ζουν σε σπίτια που υποφέρουν από έλλειψη θερμότητας και υγρασίας.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του παρατηρητηρίου για το σχολικό έτος 2022-2023, περίπου 11.264 παιδιά και οι οικογένειές τους έλαβαν ολοκληρωμένη υποστήριξη από το οργανισμό για να αντιμετωπίσουν τη φτώχεια. Επιπλέον, σύμφωνα με τα στατιστικά του οργανισμού για το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε τρία σπίτια ημερήσιας φροντίδας υποστηρίχθηκαν 44 παιδιά. Αυτά τα στοιχεία αναδεικνύουν τη σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα κάθε μέρα.

    Η έρευνα του παρατηρητηρίου επισημαίνει ότι η έννοια της ενεργειακής φτώχειας αφορά καταστάσεις όπου τα παιδιά ζουν σε σπίτια χωρίς επαρκή και ασφαλή θέρμανση, χωρίς πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και με σπίτια που χαρακτηρίζονται πολλές φορές από υγρασία και κρύο. Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την πρωτοφανή διάσταση της φτώχειας στην Ελλάδα και την ανάγκη να δώσουμε προτεραιότητα στην ενέργεια ως σημαντικό παράγοντα βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών.

    Έτσι, η Συντονίστρια του Εθνικού Παρατηρητηρίου Παιδικής Ευημερίας του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Δρ. Ειρήνη Λεριού, δηλώνει πως η ενεργειακή φτώχεια πρέπει να αντιμετωπιστεί ως νέα διάσταση της παιδικής ευημερίας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της θέρμανσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και της απουσίας κρύου στο σπίτι, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της φτώχειας.

    Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και απαιτούν αμελητέα κατά την καταπολέμηση της φτώχειας. Είναι υψίστης σημασίας να αναγνωρίσουμε αυτήν την πραγματικότητα και να πάρουμε αποφασιστικά μέτρα για να δώσουμε σε κάθε παιδί τη θερμότητα και την άνεση που του αξίζει. Η ενέργεια είναι κλειδί για την αλλαγή και πρέπει να γίνει προτεραιότητα μας για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τα παιδιά μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα