7 Ιουλίου 2024

    Ενίσχυση και αναδιοργάνωση του ΕΚΑΒ για την προσφορά καλύτερων υπηρεσιών υγείας”

    Αναδιαμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Ανάγκης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο κανάλι MEGA, εκφράζοντας την ανησυχία του για τα σοβαρά προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της χώρας.

    Οι ελλείψεις στον χώρο της υγείας αποτελούν ένα πρόβλημα που επηρεάζει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και των αλλαγών στην αγορά εργασίας, απουσιάζουν περίπου 1 εκατομμύριο υγειονομικοί. Ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πρόκειται να προσληφθούν περίπου 3.500 άτομα μέσα στον Νοέμβριο, ενώ προβλέπεται η πρόσληψη άλλων 800 γιατρών. Ωστόσο, από αυτούς τους 800, 200 δεν απέδωσαν και οι θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν.

    Οι ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού αφορούν κυρίως τους αναισθησιολόγους, τους ακτινολόγους και τους παθολόγους στα νοσοκομεία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο που αφορά τους ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί έως το τέλος του Νοεμβρίου. Σημείωσε ότι η προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας είναι η δημιουργία ενός συστήματος υγείας που θα εξυπηρετεί όλους τους Έλληνες. Η φροντίδα της υγείας δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία, αλλά αντιπροσωπεύει ένα γενικότερο ζήτημα δημόσιας υγείας. Πολλοί πολίτες πάσχουν από χρόνιες νόσους και η νέα πολιτική του υπουργείου στοχεύει στην αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας που επικρατεί στον τομέα της υγείας.

    Η αναδιοργάνωση και ενίσχυση του ΕΚΑΒ αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες. Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο στόχος είναι να μειωθεί ο χρόνος προσέγγισης των ασθενοφόρων στα νοσοκομεία σε 7 λεπτά. Οι χώροι υποδοχής των τραυματιών στα νοσοκομεία είναι ανεπαρκείς και γι’ αυτό προετοιμάζονται επιστημονικά πρότυπα και δημιουργούνται Τμήματα Επείγουσας Περίθαλψης (ΤΕΠ) σε διάφορα νοσοκομεία. Προγραμματίζεται επίσης η δημιουργία 16 κέντρων τραύματος σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, διατίθεται ποσό ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για παιδιά στη Λάρισα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, έχουν ήδη δημιουργηθεί τρεις θέσεις γιατρών για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για παιδιά στη Λάρισα και εκτιμάται ότι θα είναι λειτουργική εντός τεσσάρων μηνών.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα