20 Μαΐου 2024

    Νέα έκθεση επιβεβαιώνει την έκτακτη κλιματική ανάγκη: Ο πλανήτης μας κινδυνεύει

    Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για το οποίο μιλήσε πρώτος ο επιστήμονας Τζέιμς Χάνσεν την δεκαετία του ’80, αποτελεί σήμερα πραγματικότητα και απειλεί ανεπιστρεπτα τον πλανήτη μας. Ο Χάνσεν, ο οποίος είχε προειδοποιήσει για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας μέσω μιας νέας έρευνας την ταχύτατη αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

    Οι επιπτώσεις της υπερθέρμανσης της Γης είναι πολύ πιο σοβαρές από ό,τι περιμέναμε. Η θερμοκρασία αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και αμφισβητεί τα όρια ανεκτικότητας του πλανήτη. Σύμφωνα με την έρευνα, η θερμοκρασία του πλανήτη θα υπερβεί το όριο του 1,5 βαθμούς Κελσίου που ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού, ακόμα και πριν από το 2020. Μέχρι το 2050, η αύξηση αυτή θα αγγίζει τους 2 βαθμούς Κελσίου.

    Ο κίνδυνος που ενέχει αυτή η υπερθέρμανση είναι μεγάλος. Ο κόσμος θα γίνει ανυπόφορος για την ανθρωπότητα, με αυξημένα κλιματικά φαινόμενα και ακραίες καιρικές συνθήκες. Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ανόδους της στάθμης της θάλασσας, με καταστροφικές συνέπειες για τις παράκτιες πόλεις.

    Ο Χάνσεν και η ομάδα του προτείνουν τη χρήση της “ηλιακής γεωμηχανικής” ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης. Η ιδέα είναι να πραγματοποιηθεί ψεκασμός θείου στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να εκτραπεί η θερμότητα μακριά από τον πλανήτη και να μειωθεί τεχνητά η θερμοκρασία του. Παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί αυτή η πρόταση, υποστηρίζεται από μια μειοψηφία επιστημόνων που προειδοποιούν ότι ο κόσμος δεν έχει πλέον χρόνο και επιλογές για να αποφύγει την καταστροφική αύξηση της θερμοκρασίας.

    Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον έκτακτη ανάγκη και απαιτεί την άμεση δράση όλων μας. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση με σοβαρότητα και να λάβουμε ριζικά μέτρα για τον περιορισμό της θερμοκρασίας του πλανήτη. Ο χρόνος κυριολεκτικά μας τελειώνει και αν δεν αντιδράσουμε τώρα, οι επιπτώσεις θα είναι ανεπανόρθωτες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα