20 Μαΐου 2024

    ΕΟΔΥ: Κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα – Συνιστάται άμεσος εμβολιασμός

    Οι αρχές της Ελλάδας ανακοίνωσαν ότι έχουν εντοπιστεί οκτώ κρούσματα ιλαράς στη χώρα, μεταδίδοντας ανησυχία για την εξάπλωση της ασθένειας. Παρόλο που ο αριθμός αυτός θεωρείται μικρός από τους ειδικούς, υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν περισσότερα κρούσματα στο μέλλον. Η ιλαράς έχει επανεμφανιστεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της μείωσης της εμβολιαστικής κάλυψης κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών.

    Η πανδημία του Covid-19 επηρέασε σοβαρά την ανοσοποίηση του πληθυσμού και αποτέλεσε αιτία για την αύξηση του αριθμού των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς. Επιπλέον, οι ταξιδιωτικές δραστηριότητες και η άρση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν αυξήσει τον κίνδυνο διασυνοριακής μετάδοσης της ασθένειας, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

    Στην Ελλάδα, έρευνες έχουν δείξει ότι το 89,8% των συμμετεχόντων έχει αντισώματα έναντι της ιλαράς, είτε λόγω προηγούμενης νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η τελευταία επιδημία ιλαράς στην Ελλάδα σημειώθηκε την περίοδο 2017-2018 και προκάλεσε πάνω από 3.200 κρούσματα και τέσσερις θανάτους.

    Αντιμετωπίζοντας την έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί επαρκώς με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, συνιστάται η χορήγηση δύο δόσεων του εμβολίου MMR, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται σε ηλικία 24-36 μηνών.

    Για τους ενήλικες, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι όσοι γεννήθηκαν πριν το 1970 θεωρούνται άνοσοι. Όσοι γεννηθήκαν μετά το 1970 πρέπει να εμβολιαστούν με δύο δόσεις του εμβολίου MMR.

    Επιπροσθέτως, οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν τη λήψη δράσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τον έλεγχο της εμβολιαστικής κάλυψης και την ολοκλήρωση του εμβολιασμού. Επίσης, θα υπάρξουν ενέργειες ενημέρωσης στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Επιπλέον, προβλέπεται η διενέργεια μαζικών εμβολιασμών σε καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών.

    Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η εξάπλωση της ιλαράς, είναι απαραίτητο να ελεγχθούν τα βιβλιαρία υγείας των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων και να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός στα άτομα που δεν έχουν λάβει τις απαραίτητες δόσεις. Επιπλέον, πρέπει να ληφθούν μέτρα ενημέρωσης των ταξιδιωτών για την ολοκλήρωση του εμβολιασμού εναντίον της ιλαράς πριν από τα ταξίδια τους.

    Οι αρμόδιες αρχές έχουν αναλάβει τη λήψη αυτών των μέτρων προτεραιότητας για να διασφαλίσουν την προστασία του πληθυσμού από την ιλαρά. Εν τέλει, η συμμόρφωση προς τα μέτρα αυτά είναι κρίσιμη για την καταπολέμηση της επιδημίας και τη διατήρηση της συνολικής δημόσιας υγείας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα