20 Μαΐου 2024

    Η Αίσθηση του Χρόνου: Έργα που στοχεύουν στη σύνδεση του θεατή με το περιβάλλον τους”

    Η Άννα Παγκάλου και η Χριστίνα Νάκου έχουν αναλάβει ένα ενδιαφέρον εγχείρημα, με στόχο να εμπλέξουν τον θεατή βιωματικά με τις ιδέες και την ιστορία που κρύβονται πίσω από τα έργα τους. Μέσα από μια περιπατητική παράσταση που θα λάβει χώρα στην Αρχαία Μεσσήνη, ο θεατής θα έχει την ευκαιρία να αναλογιστεί τη σχέση του προσωπικού χρόνου με την Ιστορία, να συνδεθεί με το περιβάλλον του και να βιώσει μια βαθιά βιωματική εμπειρία.

    Μέσα από τα έργα τους, η Άννα Παγκάλου και η Χριστίνα Νάκου αναζητούν το πώς μπορεί ο χρόνος και οι συνδέσεις με την προσωπική ιστορία να επηρεάσουν την αντίληψη μας. Προσπαθούν να αποφύγουν την τυποποίηση της εμπειρίας του θεατή και να του επιτρέψουν να καθορίσει μόνος του την ροή και τον χρόνο που θα αφιερώσει στην εμπειρία αυτή.

    Το νερό είναι ένα από τα βασικά στοιχεία που εμπνέουν το έργο τους. Μέσω αυτού επιχειρούν να δείξουν την σύνδεση μας με το φυσικό περιβάλλον και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη φύση του κόσμου στον οποίο ζούμε. Ο ρυθμός, αυτή η κίνηση που προέρχεται από ισχυρά και αδύναμα στοιχεία, καθορίζει τα πάντα γύρω μας.

    Μέσα από ένα εντυπωσιακό αρχαιολογικό χώρο στην Αρχαία Μεσσήνη, η Άννα Παγκάλου και η Χριστίνα Νάκου πραγματοποιούν την περιπλάνησή τους, προσελκύοντας την προσοχή του κοινού στην αναπνοή τους και συνδεόμεντας τον ήχο και τον χώρο με τις δημιουργίες τους. Παράλληλα, η Χριστίνα Νάκου δημιουργεί ένα ψηφιδωτό στο χώρο του ναού της Ίσιδος και του Σάραπη, συνομιλώντας με τα αρχαία ψηφιδωτά που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν.

    Το εγχείρημα Transiens Nostrum, στο οποίο ανήκει και αυτή η περιπατητική παράσταση, αναδεικνύει την αναπνοή και την έννοια του χρόνου με βάση την αιγυπτιακή θεώρηση. Μία συμβολική τελετουργία σύλληψης των 14 μελών του Όσιρη, που συνδέονται με τα μυστήρια του Ίσιου, αναπτύσσεται μέσα από αυτό το έργο. Το νερό είναι ένα βασικό στοιχείο αυτής της τελετουργίας, καθώς αναπαριστά το στοιχείο της αναγέννησης και της σύνδεσής μας με τη φύση.

    Η φύση καθορίζει την έννοια του κυκλικού χρόνου, με αποτέλεσμα οι δημιουργίες της Άννας Παγκάλου και της Χριστίνας Νάκου να μας βοηθούν να εστιάσουμε στον ήχο του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη ανάσα. Με τη βοήθεια της συνθέτριας Κατερίνας Τζεδάκη, οι ηχοπεριπάτους που οργανώνονται ενισχύουν την εμπειρία τους και ενεργοποιούν την αντίληψη του κοινού.

    Το έργο Transiens Nostrum αναπτύσσεται ως περίπλους στα λιμάνια της Μεσογείου και θα παρουσιαστεί και στην Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, εξοικειώνοντας το κοινό με τις ιδέες και τις δημιουργίες τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα