20 Μαΐου 2024

    Η αλλαγή της γυναίκας όταν γίνεται μητέρα: Ένα ταξίδι σε νέα εμπειρία

    Η μητρότητα είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στην ζωή μιας γυναίκας, τόσο βιολογικά όσο και συναισθηματικά. Όμως, παρά τις πολλές μελέτες που έχουν γίνει για την εγκυμοσύνη και τη φροντίδα του παιδιού, οι συναισθηματικές αλλαγές που βιώνουν οι νέες μητέρες έχουν λάβει λιγότερη προσοχή. Πολλές φορές, θεωρούμε δεδομένο ότι ο ρόλος της μητέρας έρχεται φυσικά και χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, οι αλλαγές στο σώμα και τα συναισθήματα μιας νέας μητέρας μπορεί να είναι εξίσου απαιτητικές με τον τρόπο γέννησης.

    Η ερέθιση των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει μια νέα μητέρα να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες του παιδιού της. Μπορεί να γίνει πιο συνειδητή για τους κραυγαλέους του παιδιού, να έχει περισσότερη υπομονή και να θέλει να το φροντίσει. Ωστόσο, παράλληλα με αυτές τις αλλαγές, μια νέα μητέρα μπορεί να αντιμετωπίζει και διάφορες συναισθηματικές ζαλάδες που σχετίζονται με τις νέες προκλήσεις που φέρνει ένα παιδί στη ζωή ενός ζευγαριού.

    Επισημαίνουμε τέσσερα βασικά σημεία που μία νέα μητέρα βιώνει με τον ερχομό του παιδιού της στον κόσμο:

    Πρώτον: Η δυναμική της οικογένειας αλλάζει
    Η εγκυμοσύνη δεν φέρνει μόνο ένα νέο μέλος στην οικογένεια, αλλά αλλάζει και τις σχέσεις με τους κοντινούς ανθρώπους, όπως τον σύντροφο, τους φίλους και τους γονείς. Αυτό μπορεί να φέρει βαθύτερες και πιο δυνατές σχέσεις, αλλά και να προκαλέσει στρες. Κάθε γυναίκα έχει την ευκαιρία να θέσει το δικό της στίγμα ως μητέρα και να αναμορφώσει την παιδική της ηλικία. Μπορεί να αναπαράγει τις θετικές εμπειρίες που είχε ως παιδί και να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις αρνητικές. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να είναι μητέρα με τον δικό της τρόπο.

    Δεύτερον: Αμφιθυμία
    Κατά την εμπειρία της μητρότητας, μια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει αμφιθυμία. Αυτό σημαίνει ότι επιθυμεί να έχει το παιδί κοντά της, αλλά χρειάζεται και λίγο χρόνο για τον εαυτό της (σε βιολογικό και συναισθηματικό επίπεδο). Η αμφιθυμία είναι ένα συναισθηματικό αίσθημα που βιώνουμε όταν βρισκόμαστε σε σχέσεις που είναι σημαντικές για μας, καθώς προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία μεταξύ του να δίνουμε στον άλλο και του να κρατάμε τα όρια μας. Οι γονείς μπορεί να νιώθουν ένοχοι γιατί βιώνουν αντιφατικά συναισθήματα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η μητρότητα έχει τόσο ωραίες όσο και δύσκολες στιγμές και ότι αυτό είναι φυσιολογικό.

    Τρίτον: Φαντασία και πραγματικότητα
    Καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη, μια μητέρα αρχίζει να φαντάζεται πώς θα είναι οι στιγμές με το παιδί της. Δημιουργεί ονειρεμένες εικόνες για τις δραστηριότητες που θα κάνουν μαζί και επενδύει σε αυτά τα όνειρα. Τα όνειρα αυτά βασίζονται σε προηγούμενες εμπειρίες της μητέρας ως παιδί, στην επίδραση άλλων οικογενειακών περιβαλλόντων και στις κοινωνικές επιρροές. Όμως, πολλές φορές αντιλαμβάνεται ότι η πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς όπως την είχε φανταστεί.

    Τέταρτον: Ενοχές και ντροπή
    Οι περισσότερες γυναίκες έχουν στο μυαλό τους την εικόνα της ιδανικής μητέρας, που πάντα είναι χαρούμενη, ικανή να θυσιαστεί για τα παιδιά της και δεν κάνει ποτέ λάθη. Συχνά, οι γυναίκες συγκρίνουν τον εαυτό τους με αυτήν την ιδέα και αισθάνονται ένοχες και ντροπή. Αναζητούν την τελειότητα, ακόμα και όταν αυτό είναι ανέφικτο. Οι νέες μητέρες μπορεί να νιώθουν ανέπαρκεια και να ανησυχούν ότι υπάρχει κάτι λάθος με αυτές. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτές οι αναστατώσεις συναισθηματικές είναι φυσιολογικές και ότι μιλώντας για αυτά μπορούμε να προσαρμοστούμε καλύτερα στο νέο ρόλο μας. Κανείς δεν είναι τέλειος και υπάρχει πάντα μια συμβιβαστική λύση.

    Γενικά, η μητρότητα φέρνει μεγάλες συναισθηματικές αλλαγές. Επειδή η κατανόηση των συναισθημάτων μας μας βοηθά να ελέγχουμε τη συμπεριφορά μας, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την ψυχολογία μας ως νέες μητέρες. Μιλώντας ανοιχτά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας και τις γυναίκες γύρω μας να κατανοήσουν ότι οι αναστατώσεις αυτές είναι φυσιολογικές. Στο τέλος, κανένας δεν περνά μια ομαλή μετάβαση στη μητρότητα, αλλά μιλώντας για τη δυσκολία μας μπορούμε να προχωρήσουμε στη νέα φάση της ζωής μας με περισσότερη αυτοπεποίθηση και κατανόηση.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα