20 Μαΐου 2024

    «Η Ελέν Μπερ: Ένα ημερολόγιο που αναστατώνει τις νέες γενιές αναγνωστών»

    Παρίσι, άνοιξη του 1942. Μια νεαρή κοπέλα, η Ελέν Μπερ, ξεκινά να συγγράφει τις καθημερινές της σκέψεις και κινήσεις σε ένα ημερολόγιο, στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Παρίσι. Από εβραϊκής καταγωγής, η Ελέν είναι κόρη μιας από τις παλιότερες γαλλικές οικογένειες. Ζει μια ζωή γεμάτη ερωτικά σκιρτήματα, με αγάπη για τη μουσική και την λογοτεχνία, ενώ απολαμβάνει τις ομορφιές του Παρισιού και της φύσης. Ωστόσο, η ζωή της αλλάζει δραματικά όταν η Γερμανική κατοχή πλήττει την πόλη.

    Η πρώτη καταγραφή στο ημερολόγιο της Ελέν γίνεται τη μέρα που περνά από το σπίτι του ποιητή Πολ Βαλερί για να παραλάβει ένα βιβλίο με αφιέρωση. Αυτόν τον καιρό, η Ελέν παλλόμενη από την ανεξήγητη αγωνία της, γράφει τα τελευταία λόγια του ημερολογίου της, τα οποία είναι αντιμετωπίσματα από τον «Μάκβεθ». Λίγο αργότερα, θα συλληφθεί μαζί με τους γονείς της και θα οδηγηθεί στο Άουσβιτς, όπου θα απεβιώσει το 1945.

    Το ημερολόγιο της Ελέν Μπερ, γνωστό και ως «Ημερολόγιο της Γαλλίδας Άννας Φρανκ», έχει εμπνεύσει πολλές γενιές αναγνωστών. Παρά την νεαρή της ηλικία, η Ελέν έχει μια ξεχωριστή ματιά και μια λογοτεχνική δύναμη στη γραφή της. Όπως επισημαίνει ο πρόλογος του Πατρίκ Μοντιανό, η αγγλική ποίηση και λογοτεχνία έχουν επηρεάσει βαθιά την Ελέν, και δεν υπάρχει αμφιβολία πως θα είχε γίνει μια συγγραφέας με τη λεπτότητα της Κάθριν Μάνσφιλντ.

    Το ημερολόγιο της Ελέν πέρασε στα χέρια του “αγοριού με τα γκρίζα μάτια”, του άνθρωπου που είχε κλέψει την καρδιά της. Ένα φωτοτυπημένο αντίγραφο του ημερολογίου διατηρήθηκε από τα μέλη της οικογένειάς της, ενώ το πρωτότυπο δωρίστηκε το 2002 στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι. Το περιεχόμενό του έγινε κτήμα όλων από το 2008, όταν οι συγγενείς της Ελέν πήραν την απόφαση να δημοσιοποιήσουν το ημερολόγιο.

    Το ημερολόγιο αυτό εντυπωσιάζει όχι μόνο λόγω της ωριμότητας της νεαρής συντάκτριας, αλλά και λόγω της περιγραφικής δύναμης των λέξεών της. Σύμφωνα με τον συγγραφέα Μισέλ Λαφίτ, το ημερολόγιο αυτό αποκαλύπτει νέες πτυχές της κατοχής και αποτελεί ένα σημαντικό ντοκουμέντο για την καθημερινότητα των Παριζιάνων επί κατοχής. Η Ελέν Μπερ ζούσε ταυτόχρονα σε δύο κόσμους – έναν γεμάτο φρίκη και άλλον γεμάτο ανέμελη ευτυχία. Με το ημερολόγιό της, η Ελέν θέλησε να κατανοήσει τον κόσμο και να τον κάνει να αντιληφθεί τον κακό που διαπράττει.

    Η μαρτυρία της Ελέν Μπερ συνεχίζει να εμπνέει τις νέες γενιές αναγνωστών παγκοσμίως. Μέσα από το ημερολόγιό της, μας μεταφέρει την πίκρα και την αγωνία του να είσαι νέος μέσα σε μια τόσο τρομακτική εποχή, καθώς και την αξία μιας αμερόληπτης κρίσης και μιας τρυφερής καρδιάς.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα