20 Μαΐου 2024

    Η εξέλιξη του βιογραφικού σημειώματος: Από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι στον κόσμο του διαδικτύου

    Το βιογραφικό σημείωμα είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της αναζήτησης εργασίας, αλλά αυτό δεν ήταν πάντα το περιστατικό. Σε αυτό, θα πάρουμε μια γρήγορη ματιά στο ιστορικό και την εξέλιξη του βιογραφικού σημειώματος.

    Ο τίτλος “Η εξέλιξη του βιογραφικού σημειώματος: Από τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι στον κόσμο του διαδικτύου” δηλώνει την ιστορική αναδρομή που θα ακολουθήσουμε.

    Το πρώτο βιογραφικό σημείωμα

    Ο πολυμήχανος Λεονάρντο Ντα Βίντσι ήταν ο πρώτος που δημιούργησε ένα χειρόγραφο βιογραφικό σημείωμα το 1482. Έφτιαξε αυτό το σημείωμα για να παρουσιάσει τις δεξιότητές του οργανωμένα στον Δούκα του Μιλάνου, που ψάχνονταν για μηχανικούς για τον στρατό. Αυτή η ανάγκη αναζήτησης εργασίας είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε. Ακόμα και μια ιδιοφυΐα όπως ο Λ. Ντα Βίντσι βίωσε αυτό το στάδιο. Στα μέσα του 16ου αιώνα, οι εργάτες που ταξίδευαν από πόλη σε πόλη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, άρχισαν να χρησιμοποιούν ένα είδος βιογραφικού σημειώματος, το οποίο έστελναν στους τοπικούς άρχοντες για να βρουν εργασία.

    Μεσαιωνικά Portfolios

    Την ίδια εποχή, οι καλλιτέχνες παρουσίαζαν τη δουλειά τους με μια συλλογή από σχέδια, ζωγραφιές και έργα σε ένα προσωπικό τετράδιο. Αυτό ήταν το πρώτο portfolio που συνηθίζεται και σήμερα, που περιλαμβάνει μια παρουσίαση των έργων ενός υποψηφίου.

    Το βιογραφικό σημείωμα τον 20ο αιώνα

    Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα, τα πράγματα δεν άλλαξαν πολύ. Η χρήση του χαρτιού και η εξέλιξη της τυπογραφίας έκαναν τις εφημερίδες δημοφιλείς, οι οποίες ήταν σημαντικές για την αναζήτηση προσωπικού. Πολλές επιχειρήσεις ξεκίνησαν να αναρτούν αγγελίες εργασίας σε εφημερίδες. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι καλούνταν να επικοινωνήσουν με τον εργοδότη και να του παρουσιάσουν τα προσόντα τους, συμπληρώνοντας ένα βιογραφικό σημείωμα περιορισμένου περιεχομένου. Το 1940, ένα βιογραφικό συνηθιζόταν να περιέχει μόνο προσωπικές πληροφορίες, όπως η ηλικία, το ύψος, το βάρος και η οικογενειακή κατάσταση. Προς το τέλος του 20ου αιώνα, με την εμφάνιση των υπολογιστών και των προγραμμάτων επεξεργασίας κειμένου, το βιογραφικό πήρε τη μορφή που έχει σήμερα, με ενότητες για την προϋπηρεσία, την εκπαίδευση και τα ενδιαφέροντα.

    Το βιογραφικό σημείωμα στην εποχή του Internet

    Το διαδίκτυο δημιουργήθηκε το 1994, αλλά έκτοτε έχει εξελιχθεί σε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας. Σταδιακά, άρχισαν να εμφανίζονται διάφορες ιστοσελίδες όπως το monster.com, που εμπεριέχονταν στην αναζήτηση προσωπικού. Το 2003 δημιουργήθηκε το LinkedIn, που μετατράπηκε σε ένα ψηφιακό προφίλ όπου ο καθένας μπορεί να παρουσιάσει τις ικανότητές του. Στη συνέχεια, έρχεται το YouTube, όπου πολλοί επέλεξαν να δημιουργήσουν βιογραφικά σε μορφή βίντεο.

    Πώς θα είναι το μέλλον του βιογραφικού σημειώματος;

    Παρόλο που είναι δύσκολο να προβλέψουμε ακριβώς πως θα εξελιχθεί η αναζήτηση εργασίας στο μέλλον, είναι σίγουρο ότι θα γίνουν και άλλες αλλαγές. Ήδη υπάρχουν πλατφόρμες που επιτρέπουν τη δημιουργία διαδραστικών βιογραφικών. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις και να δοκιμάζετε νέους τρόπους για να αναδείξετε τις δεξιότητές σας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα