4 Ιουλίου 2024

    Η επίδραση των selfies και των influencers στις αθλητικές μας επιδόσεις

    Στον κόσμο των social media, πολλοί είμαστε εξοικειωμένοι με την τάση των gym selfies, των φωτογραφιών που τραβάμε μπροστά στον καθρέπτη του γυμναστηρίου. Αυτές υποστηρίζουν την πρόοδό μας, αποδεικνύουν τους κόπους που καταβάλλουμε, και προκαλούν περηφάνια σε εμάς και τους ακολούθους μας. Όμως, ποιος θα φανταζόταν ότι αυτές οι φωτογραφίες μπορούν να επηρεάσουν τις αθλητικές μας επιδόσεις;

    Οι επιστήμονες και οι ερευνητές ήρθαν να αναζητήσουν την απάντηση. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η κοινοποίηση της προόδου μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μας βοηθήσει να παραμείνουμε πιστοί στον αρχικό μας στόχο για ασκητική βελτίωση. Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Internet Research ανέλυσε τις αναρτήσεις που σχετίζονταν με τη σωματική άσκηση από επαληθευμένους λογαριασμούς fitness influencers στα social media. Βρέθηκε ότι η αύξηση της ταυτότητας σωματικής άσκησης συνδέεται άμεσα με την αύξηση της εβδομαδιαίας διάρκειας της φυσικής δραστηριότητας.

    Ακόμη, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Interactive Marketing το 2017 απέδειξε ότι η κοινοποίηση των επιτυχιών μας κατά την απώλεια βάρους μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων μας και στην επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων. Επιβεβαιώνοντας αυτήν την άποψη, μια μελέτη που περιλάμβανε ανδρικούς και γυναικείους fitness influencers στο YouTube κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αξιοπιστία, η εμπειρία και η εμφάνιση ενός influencers μπορούν να επηρεάσουν το κοινό τους να αυξήσει τη φυσική τους δραστηριότητα.

    Όμως, δεν έχουμε μόνο θετικά αποτελέσματα. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι φωτογραφίες αυτοπροβολής σχετικές με τη γυμναστική μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε αυτοπεποίθηση και ψυχολογική κατάσταση. Ένα άρθρο του “Harvard Health Publishing” αναφέρει έρευνες που έδειξαν ότι οι fitspiration influencers μπορεί να προκαλέσουν ανασφάλεια για την εικόνα του σώματος και να επιδεινώσουν τη διάθεση των θεατών τους. Επιπλέον, άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ο χρόνος που αφιερώνουμε στα social media για την παρακολούθηση fitspiration προφίλ συνδέεται με ψυχαναγκαστική γυμναστική άσκηση και διατροφικές διαταραχές.

    Έτσι, βλέπουμε ότι η επίδραση των selfies και των influencers στις αθλητικές μας επιδόσεις είναι αντικρουόμενη. Έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον χρόνο που αφιερώνουμε στη φυσική δραστηριότητα και να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα, αλλά πρέπει να προσέξουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο συνεχής παρακολούθηση αυτού του είδους περιεχομένου στην ψυχολογία μας. Είναι σημαντικό να απολαύσουμε την άσκηση για την ευεξία μας, ανεξάρτητα από τις social media επιδείξεις, και να μην επηρεαστούμε αρνητικά από τις εικόνες και το περιεχόμενο που βλέπουμε online.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα