20 Μαΐου 2024

    Τελικός στόχος μας: Εξάλειψη των τρανς λιπαρών για τη βελτίωση της υγείας”

    Πέντε χώρες που επιτυχώς εργάστηκαν για την εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών (iTFA) αναγνωρίστηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε μια αξιοσημείωτη εξέλιξη. Η Δανία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη απέδειξαν ότι υιοθέτησαν μια αποτελεσματική πολιτική για την εξάλειψη των βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών, με την υποστήριξη κατάλληλων συστημάτων παρακολούθησης και επιβολής. Αυτή η αναγνώριση αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας REPLACE του ΠΟΥ, που έχει ως στόχο την εξάλειψη των iTFA έως το 2025.

    Παρότι δεν έχει επιτευχθεί ακόμη ο φιλόδοξος στόχος του ΠΟΥ για την πλήρη εξάλειψη των iTFA από την παγκόσμια προσφορά τροφίμων έως το τέλος του 2023, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος παγκοσμίως προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Το 2023, επτά χώρες (Αίγυπτος, Μεξικό, Μολδαβία, Νιγηρία, Βόρεια Μακεδονία, Φιλιππίνες και Ουκρανία) εισήγαγαν νέες πολιτικές βέλτιστης πρακτικής για την αντιμετώπιση των iTFA στα τρόφιμα. Με αυτές τις προσπάθειες, συνολικά 53 χώρες τοποθετούνται σε καλύτερη θέση για τη βελτίωση της υγείας 3,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, περιορίζοντας την παρουσία iTFA στα τρόφιμα. Αυτές οι πολιτικές αναμένεται να σώσουν περίπου 183.000 ζωές ετησίως.

    Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που έχουν θεσπίσει νομοθετικά μέτρα για τον περιορισμό των βιομηχανικά παραγόμενων τρανς λιπαρών στα τρόφιμα και έχει την καλύτερη βαθμολογία στον ΠΟΥ. Η Ελλάδα, όπως και οι πέντε χώρες που αναγνωρίστηκαν από τον ΠΟΥ, αποτελεί παγκοσμίως παράδειγμα ως προς την παρακολούθηση και την επιβολή των πολιτικών για την εξάλειψη των iTFA.

    Ο Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, τόνισε ότι η προσπάθεια για την εξάλειψη των iTFA είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας. Οι περισσότερες χώρες έχουν θεσπίσει πολιτικές για την αντιμετώπιση των iTFA, αλλά η εφαρμογή τους είναι απαραίτητη για την πραγματική αποτελεσματικότητα. Οι βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούν τα κριτήρια του ΠΟΥ περιλαμβάνουν τη θέσπιση εθνικών ορίων για την παρουσία των iTFA στα τρόφιμα (2 γραμμάρια iTFA ανά 100 γραμμάρια συνολικού λίπους) και την απαγόρευση της παραγωγής ή χρήσης των μερικώς υδρογονωμένων ελαίων, που είναι η κύρια πηγή των τρανς λιπαρών.

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες για την επίτευξη του νέου στόχου εξάλειψης των iTFA έως το 2025. Η επιτάχυνση των προσπαθειών σε χώρες με μεγάλες ανάγκες θα εξαλείψει το 90% της παγκόσμιας επιβάρυνσης από τα iTFA, προσφέροντας έναν κόσμο χωρίς θανάτους που οφείλονται σε αυτά. Η εξάλειψη αυτών των επιβλαβών λιπαρών οξέων έχει τεράστια σημασία για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών.

    Ο τελικός στόχος μας είναι η εξάλειψη των τρανς λιπαρών για τη βελτίωση της υγείας του παγκόσμιου πληθυσμού. Με την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών και τη συνεχή παγκόσμια συνεργασία, μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο πιο υγιή και ασφαλή για όλους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα