20 Μαΐου 2024

    Η μαγευτική “Αυγούστιος Ορεινή Φεγγαρόσολος”: Το φεγγάρι που θα μας εντυπωσιάσει

    Ένα αξέχαστο θέαμα περιμένει τους λάτρεις της αστρονομίας και όσους απολαμβάνουν την ομορφιά του φυσικού κόσμου. Στις 30 Αυγούστου, ημέρα Τετάρτη, η μεγαλύτερη και φωτεινότερη πανσέληνος του 2023 θα ανατείλει, φέρνοντας μαζί της μια ευφορία οπτικών αισθήσεων. Είναι γνωστή ως “Αυγούστιος Ορεινή Φεγγαρόσολος” και το όνομά της κρύβει μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

    Το όνομα “Αυγούστιος Ορεινή Φεγγαρόσολος” δεν σχετίζεται με το χρώμα του φεγγαριού. Στην πραγματικότητα, θα αποκτήσει ένα πανέμορφο πορτοκαλί χρώμα. Το “Αυγούστιος Ορεινή Φεγγαρόσολος” αποκτά την ονομασία του “ορεινή” για έναν διαφορετικό λόγο: Είναι η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου. Συμβαίνει περιστασιακά, καθώς η πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Εφέτος, η Σελήνη Sturgeon ανατέλλει στις 1 Αυγούστου, καθιστώντας την πανσέληνο της 30ης Αυγούστου μια “ορεινή” πανσέληνος. Τέτοια “ορεινή” φαινόμενα συμβαίνουν περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια, με το επόμενο να προγραμματίζεται για τις 31 Μαΐου 2026, σύμφωνα με τα στοιχεία.

    Πέραν αυτού, η πανσέληνος της 30ής Αυγούστου αποτελεί την τρίτη και πιο κοντινή υπερσελήνη από τις τέσσερις που θα παρουσιαστούν το 2023. Βρίσκοντας σε απόσταση 222.043 μίλια (357.344 χιλιόμετρα) από τη Γη, θα είναι εκπληκτικά μεγάλη και φωτεινή στον ουρανό. Παρόλα αυτά, θα είναι μόλις 20 μίλια (33 χιλιόμετρα) πιο κοντά σε σχέση με την προηγούμενη πανσέληνος του Αυγούστου, που σημειώθηκε στις 1η Αυγούστου.

    Το επόμενο μεγάλο φαινόμενο στα αστρονομικά δρώμενα θα είναι η “Τελευταία Υπερσελήνη του 2023”, γνωστή και ως “Harvest Moon”. Θα λάμψει στις 29 Σεπτεμβρίου και συνιστά την τελευταία φορά που θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μια υπερσελήνη φέτος. Ανυπομονούμε για αυτή τη μοναδική εμπειρία!
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα