6 Ιουλίου 2024

    Κίνδυνοι Φλεβικής Θρόμβωσης κατά τη Διάρκεια Ταξιδιών: Προλαμβάνοντας και Προστατεύοντας

    Οι γιορτές είναι από τις πιο ευχάριστες περιόδους του χρόνου. Ένα περιβάλλον γεμάτο γιορτινή ατμόσφαιρα και μια εξαιρετική ευκαιρία για μικρές ή μεγάλες αποδράσεις από την καθημερινότητα. Πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν να εκμεταλλευτούν τις αργίες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς για να ταξιδέψουν. Ωστόσο, τα μακρινά ταξίδια έχουν συνδεθεί με τη φλεβική θρόμβωση, μια σοβαρή νόσο που απαιτεί προσοχή. Αν και ο συσχετισμός αυτός δεν έχει εξηγηθεί πλήρως, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης όταν η διάρκεια του ταξιδιού υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες. Η επικινδυνότητα αυτή είναι γνωστή για τα αεροπορικά ταξίδια εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πολλές έρευνες συμφωνούν ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρόμβωσης δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο των αεροπορικών ταξιδιών, αλλά εκτείνεται σε όλα τα μακρινά ταξίδια (travel related thrombosis). Τα μεγαλύτερα ρίσκα προκύπτουν από την έλλειψη κινητικότητας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, την πίεση που ασκεί το “στενό” κάθισμα στα αγγεία μας, την αφυδάτωση και την ελλιπή παροχή οξυγόνου στα αεροπορικά ταξίδια. Τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης ή της πνευμονικής εμβολής δεν εμφανίζονται πάντα αμέσως. Μπορεί να παρουσιαστούν μέχρι οκτώ εβδομάδες μετά το ταξίδι. Για την πρόληψη της θρόμβωσης κατά τη διάρκεια μακρύων ταξιδιών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει τα εξής μέτρα: Για τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο, συνιστάται η χρήση ειδικών ελαστικών κάλτσων για συμπίεση και, μερικές φορές, η λήψη ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους πριν από το ταξίδι (2-6 ώρες). Όσον αφορά τη χρήση ασπιρίνης, υπάρχει αντιφατική γνώμη.

    Προστατεύοντας τον εαυτό μας από τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας είναι απαραίτητο για την ευεξία μας. Καθώς η μελέτη αυτού του φαινομένου εξελίσσεται, γνωρίζουμε ότι διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης. Στην πραγματικότητα, ορισμένα από αυτά τα μέτρα είναι εύκολα να τα ακολουθήσουμε. Για παράδειγμα, ανεβαίνοντας από το κάθισμά μας και κάνοντας μερικά βήματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας, μπορούμε να διατηρήσουμε την αίματος μας σε κίνηση. Επίσης, η ενυδάτωση και η λήψη βαθιών αναπνοών μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου. Ακόμα και μια απλή αλλαγή θέσης των ποδιών μας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο.

    Εάν παρουσιάζετε αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, οι ειδικές ελαστικές κάλτσες συμπίεσης μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες. Αυτές οι κάλτσες βοηθούν στην προώθηση της κυκλοφορίας του αίματος και μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης θρόμβωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί μπορούν να συνιστούν επίσης τη χρήση ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους πριν από το ταξίδι σας.

    Όσον αφορά την ασπιρίνη, υπάρχει ανάμικτη γνώμη σχετικά με τη χρήση της για την πρόληψη της φλεβικής θρόμβωσης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ασπιρίνη ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο για την πρόληψη του κινδύνου φλεβικής θρόμβωσης.

    Συνοψίζοντας, η προστασία από τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης κατά τη διάρκεια των ταξιδιών μας είναι βασική για την ευεξία μας. Μερικές απλές κινήσεις και μέτρα πρόληψης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο και να προσφέρουν μία ασφαλή και απροβλημάτιστη εμπειρία ταξιδίου. Είτε είναι μια μίνι απόδραση είτε ένα μακροχρόνιο ταξίδι, να προσέχουμε τον εαυτό μας και να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της θρόμβωσης είναι πάντα σημαντικό.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα