20 Μαΐου 2024

    Καλά νέα στην μελέτη για τη διάγνωση του καρκίνου: Νέα μέθοδος ανίχνευσης βιοδείκτη σε αίμα

    Ένα ομαδικό ερευνητικό έργο ανάμεσα στο Mass General Brigham, το Ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Dana-Farber έχει προσφέρει ελπίδα στην καρκινολογία με την ανακάλυψη ενός νέου υπερευαίσθητου τεστ αίματος που είναι ικανό να ανιχνεύει έναν “παν-καρκινικό” βιοδείκτη σε μόλις μισή σταγόνα αίματος. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο Cancer Discovery, αναφέρουν ότι η νέα έρευνα έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει μια πρωτεΐνη που εμφανίζεται μόνο σε καρκινικούς ιστούς, κάνοντάς την έναν πολύ αξιόπιστο βιοδείκτη για διάφορους τύπους καρκίνου. Εάν η αποτελεσματικότητά του επιβεβαιωθεί, αναμένεται να έχει επανάσταση στη διάγνωση και τη διαχείριση της νόσου.

    Οι ερευνητές συνέλεξαν και εξέτασαν δείγματα αίματος από ασθενείς με διάφορους τύπους καρκίνου, όπως του καρκίνου των ωοθηκών και του παχέος εντέρου, και χρησιμοποίησαν μια νέα τεχνολογία ανίχνευσης μεμονωμένων μορίων γνωστή ως SIMOA, που αναπτύχθηκε από τον δρ. David Walt από το Brigham and Women’s Hospital. Το τεστ ανιχνεύει την πρωτεΐνη ORF1p που βρίσκεται μόνο στους καρκινικούς ιστούς και μαρτυρά την παρουσία καρκίνου στον οργανισμό. Οι αποτελέσματα έδειξαν ότι το τεστ μπορεί με επιτυχία να μετρήσει τα επίπεδα της ORF1p στα δείγματα αίματος. Επιπλέον, η εξέταση δειγμάτων ιστού από βιοψίες του παχέος εντέρου και του οισοφάγου έδειξε ότι η ORF1p εκφράζεται μόνο στους καρκινικούς ιστούς και τις πρόδρομες βλάβες υψηλού κινδύνου.

    Το χαμηλό κόστος αυτού του τεστ, μαζί με τη δυνατότητά του να ανιχνεύσει ακόμη και μικρές ποσότητες του βιοδείκτη ORF1p με μισή σταγόνα αίματος, είναι μερικά από τα πλεονεκτήματά του. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό το τεστ μπορεί να προσφέρει μια πιο έγκαιρη διάγνωση και μια καλύτερη παρακολούθηση των ασθενών με καρκίνο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμη περιορισμοί σε αυτή τη μελέτη. Δεν παρέχεται ακριβής πληροφορία για το συγκεκριμένο σημείο εμφάνισης των καρκινικών ιστών στο σώμα, και δεν είναι σε θέση να ανιχνεύσει όλους τους τύπους καρκίνου και υποτύπους τους.

    Παρόλα αυτά, οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτή η διαγνωστική μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλα τεστ, προκειμένου να επιτευχθεί πιο έγκαιρη διάγνωση, καλύτερη διαχείριση του καρκίνου και ανταπόκριση των ασθενών στη θεραπεία. Η ερευνητική ομάδα προχωράει σε μεγαλύτερες μελέτες με διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών για να αξιολογηθεί περαιτέρω η αξία του βιοδείκτη ORF1p στην ανίχνευση του καρκίνου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα