20 Μαΐου 2024

    Καλοκαιρινές μνήμες: Ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τη χαρμολύπη της παράστασης ‘Την Κυριακή έχουμε γάμο'”

    Η παράσταση “Την Κυριακή έχουμε γάμο” παρουσιάζει μια όμορφη ιστορία γεμάτη ανατροπές, γέλιο και συγκίνηση. Πρόκειται για μια διασκευή του λογοτεχνικού έργου του Γιάννη Ξανθούλη που ζωντανεύει στη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για λίγες παραστάσεις από τις 20 Οκτωβρίου. Με έναν νέο τίτλο, “Καλοκαιρινές μνήμες: Ένα ταξίδι στο παρελθόν μέσα από τη χαρμολύπη της παράστασης ‘Την Κυριακή έχουμε γάμο'”, αυτή η παράσταση διηγείται την ιστορία της Άννας και του γιου της Ιορδάνη, που μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αναζητούν τον χαμένο άντρα και πατέρα τους, Γιώργο Μακρή.

    Η παράσταση ξεκινά στο “σήμερα”, όπου ο Ιορδάνης, πλέον μεγάλος και πασχίζοντας από άνοια, έχει κολλήσει στα καλοκαίρια του παρελθόντος που τον έχουν στιγματίσει. Η εγγονή του, η Βικτώρια, τον γνωρίζει καλά από τις ιστορίες του παππού και μέσα από τις αφηγήσεις του ταξιδεύει ξανά πίσω στο παρελθόν, για να δοθεί λύτρωση στο παρόν. Το έργο κεντάει ένα πλούσιο πλέγμα σκηνοθετικών, κινησιολογικών, μουσικών και υποκριτικών στοιχείων, που μεταφέρουν τον θεατή από την εξωστρέφεια του χωριού στην εσωστρέφεια της ψυχής που πενθεί.

    Μία καθοριστική στιγμή του έργου αποτελεί ο απρόσμενος γάμος που αποκαλύπτει ένα μυστικό, προκαλώντας έντονες ενηλικιώσεις και ανατροπές στον Ιορδάνη. Ο νεαρός πρέπει τότε να βάλει όρια και να προστατεύσει τη μητέρα του με κάθε τρόπο. Οι γρήγορες εναλλαγές στους ρόλους, που επιμένουν οι ηθοποιοί με ένα κινητικό κι ενδυματολογικό τέχνασμα, επιτείνουν ακόμη περισσότερο την ένταση και την αίσθηση των συναισθημάτων που μεταφέρεται στο κοινό.

    Η παρασταση “Την Κυριακή έχουμε γάμο” αντλεί έμπνευση από το στοιχείο της χαρμολύπης, μπλέκοντας κωμικές και δραματικές στιγμές, που δημιουργούν ένα πλούσιο και συναρπαστικό παζλ. Η διάρκεια και η πολυπλοκότητα των προβών ανταμείφθηκαν με μια ομάδα ηθοποιών που είναι ενωμένη και ένα θεατρικό έργο που είναι τέλεια δομημένο. Οι προβες πραγματικά ήταν εξαιρετικά απαιτητικές, αλλά ολόκληρη η ομάδα ήταν αφοσιωμένη και γεμάτη ενέργεια και ψυχή.

    Κατά τη διάρκεια των προβών, η σύζυγος του κ. Ξανθούλη επισκέφθηκε την ομάδα, προσφέροντας την υποστήριξή της και ενθάρρυνση. Αργότερα, ο ίδιος ο Γιάννης Ξανθούλης επισκέφθηκε επίσης την ομάδα και διαμόρφωσε την προσέγγιση των ηθοποιών προς τους χαρακτήρες και το σύμπαν του έργου του. Αυτές οι επισκέψεις αποτέλεσαν μεγάλο δώρο για την ομάδα, καθώς δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά και βοήθεια από το να συνομιλεί κανείς με τον ίδιο τον συγγραφέα.

    Οι παραστάσεις του “Την Κυριακή έχουμε γάμο” αποτελούν ένα μοναδικό ταξίδι στο παρελθόν, που περνά από τη χαρμολύπη και αφήνει ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ψυχή του θεατή. Με τον πλούσιο συνδυασμό των στοιχείων της θέασης, της κινησιολογίας, της μουσικής και της υποκριτικής, αυτή η παράσταση αναδεικνύει την τεράστια δύναμη του θεάτρου να μεταφέρει συναισθήματα και να δημιουργεί αξέχαστες εμπειρίες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα