20 Μαΐου 2024

    Καρκίνος του μαστού: Ο κίνδυνος για τις γυναίκες που καπνίζουν

    Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές νόσους που επηρεάζουν τις γυναίκες, αλλά πόσες από εμάς γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος μπορεί να αυξηθεί αν κάπνιζουμε; Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που καπνίζουν για περισσότερα από δέκα έτη διατρέχουν έναν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

    Οι καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στα τσιγάρα έχουν καταγραφεί αιτιολογικά σχετιζόμενες με τους ορμονικούς υποδοχείς των μαστών. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που κατάφεραν να σταματήσουν νωρίς το κάπνισμα ή που ποτέ δεν άρχισαν, έχουν υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης και αποθεραπείας σε περίπτωση διάγνωσης καρκίνου του μαστού.

    Επιπλέον, οι γυναίκες που συνεχίζουν να καπνίζουν αφού τους έχει διαγνωσθεί καρκίνος του μαστού, ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων σε άλλα μέρη του σώματος. Αυτό επηρεάζει σημαντικά την πορεία της νόσου και την πολυπλοκότητα της θεραπείας.

    Η διαδικασία διακοπής καπνίσματος δεν είναι εύκολη, αλλά δεν πρέπει να αισθανθείτε μόνες σας σε αυτήν την προσπάθεια. Υπάρχουν ειδικοί στον τομέα και εκπαιδευμένοι επαγγελματίες υγείας που μπορούν να σας βοηθήσουν στην προσπάθεια σας να σταματήσετε το κάπνισμα. Επίσης, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχούς διακοπής.

    Συνιστώ σε όλες τις γυναίκες που καπνίζουν να επισκεφθούν ένα Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας και να συνεργαστούν με έναν εξειδικευμένο επαγγελματία για να σχεδιάσουν ένα προσαρμοσμένο πλάνο για την απεξάρτηση από το κάπνισμα. Αναζητήστε την υποστήριξη που χρειάζεστε και κάντε τον καλύτερο δώρο στην υγεία σας – σταματήστε το κάπνισμα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα