20 Μαΐου 2024

    Κλιμάκωση της θνησιμότητας από Covid σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων: Μια ανησυχητική πραγματικότητα

    Η πανδημία του Covid-19 έχει έχει έναν πολύ αρνητικό αντίκτυπο στους ευάλωτους πληθυσμούς, ιδίως εκείνους που διαμένουν σε κλειστές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Ο δυσχερής έλεγχος της μετάδοσης του SARS-CoV-2 έχει καταστήσει την προστασία αυτών των ευάλωτων ατόμων ιδιαίτερα δύσκολη. Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Epidemiology αναφέρει την αυξημένη θνησιμότητα των κατοίκων τέτοιων εγκαταστάσεων φροντίδας ηλικιωμένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 στην Αυστραλία.

    Η μελέτη αυτή, που πραγματοποιήθηκε από τους M. Inacio και συνεργάτες τους, χρησιμοποίησε δεδομένα από τον ιστότοπο GEN του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας για να αξιολογήσει τη θνησιμότητα των ηλικιωμένων (ηλικίας 65 ετών και άνω) πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θνησιμότητα παρέμεινε σχεδόν σταθερή κατά τη χρονική περίοδο 2018-2019 και μειώθηκε ελαφρώς κατά την πρώτη φάση της πανδημίας (2019-2020). Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου 2020-2021 και ιδιαίτερα της περιόδου 2021-2022, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση της θνησιμότητας. Η αύξηση αυτή παρουσιάστηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και σε αμφότερα τα φύλα.

    Οι ερευνητές αξιολογούν ότι η υπερβολική θνησιμότητα που καταγράφηκε κατά τη χρονική περίοδο 2021-2022 θα μπορούσε να συσχετιστεί με την εξάπλωση της μετάλλαξης Delta του ιού. Ειδικότερα, η μελέτη εκτιμά ότι η υπερβολική θνησιμότητα φτάνει τις 4896 περιπτώσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας αυτής της ευάλωτης κοινότητας από τον ιό.

    Σε επίπεδο πληθυσμού, οι κάτοικοι εγκαταστάσεων φροντίδας ηλικιωμένων αποτελούν μόλις το 1% του συνολικού πληθυσμού της Αυστραλίας. Ωστόσο, κατά τη χρονική περίοδο 2021-2022 συνέβαλαν στο 21% της συνολικής υπερβολικής θνησιμότητας στη χώρα. Τα αποτελέσματα της μελέτης υποστηρίζουν την ευάλωτη κατάσταση των ατόμων που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και την ανάγκη για εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων πρόληψης λοιμώξεων, ειδικά κατά τη διάρκεια επιδημιών αναπνευστικών νοσημάτων.

    Επιπλέον, σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, συνιστάται η προτεραιότητα του εμβολιασμού κατά της Covid-19 για άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου από την Covid-19, λόγω της φυσιολογικής ασθενέστερης ανοσολογικής απόκρισης και της ανοσογήρανσης. Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι έχει παρατηρηθεί αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών και θανάτου για τους ηλικιωμένους που έχουν αναρρώσει από Covid-19 ακόμη και ένα έτος μετά τη λοίμωξη.

    Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα ηλικιωμένα άτομα που διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και απο εμβολιάζοντας την ευρύτερη κοινότητα. Μόνο μέσω αυτών των προληπτικών μέτρων μπορούμε να περιορίσουμε την επιδημική εξάπλωση του ιού και να προαγάγουμε την ασφάλεια και την υγεία όλων μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα