7 Ιουλίου 2024

    Κρυολογήσατε; Γιατί η αντιβίωση δεν είναι η λύση

    του ΤΟ ΘΕΜΑ που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ygeiamou, μας ενημερώνει για τον λόγο που δεν πρέπει να παίρνουμε αντιβιοτικά για την κρυολογήματα. Το κρύο επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό μας σύστημα, προκαλώντας αρκετές ιογενείς λοιμώξεις. Παρόλα αυτά, η λήψη αντιβιοτικών δεν αποτελεί απαραίτητη λύση.

    Η Ελλάδα γνωρίζεται για την κατάχρηση αντιβιοτικών, με όποιες αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να παίρνουν αντιβιοτικά για τις βρογχίτιδες, αλλά αυτό είναι λανθασμένο. Οι βρογχίτιδες σχεδόν πάντα προκαλούνται από ιούς και τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς.

    Μια αλλαγή στο χρώμα της βλέννας από τη μύτη είναι αναμενόμενη στις ιογενείς λοιμώξεις. Κίτρινη, πράσινη ή παχύρευστη βλέννα είναι φυσιολογική και δεν απαιτεί αντιβίωση. Τα κρυολογήματα μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από δύο εβδομάδες και τα παιδιά κρυολογούν κατά μέσο όρο έξι φορές τον χρόνο. Ως εκ τούτου, οι αντιβιώσεις δεν είναι απαραίτητες σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Παρά ταύτα, η κατάχρηση αντιβιοτικών οδηγεί στην εμφάνιση ανθεκτικών μικροβίων. Αυτό σημαίνει ότι τα αντιβιοτικά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση μικροβιακών λοιμώξεων. Η αποτελεσματικότητα τους μειώνεται σημαντικά σε περιπτώσεις όπως η ουρολοίμωξη ή η μικροβιακή αμυγδαλίτιδα. Επιπλέον, η μη αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια θεραπείας και πιο δαπανηρή. Επομένως, η χρήση αντιβίωσης δεν θα επιταχύνει την ανάρρωση από τη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, αφού δεν είναι αποτελεσματικά εναντίον των ιών. Αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως διάρροια, πονοκέφαλο, εξάνθημα και να προκαλέσει τάση για έμετο.

    Όταν η λήψη αντιβιοτικού είναι αναπόφευκτη, είναι σημαντικό να τηρείται η συνταγή ολοκληρωτικά, αφού οι τελευταίες δόσεις εξουδετερώνουν τα πιο ανθεκτικά βακτήρια. Εξακολουθεί να παραμένει αναγκαία η λήψη αντιβιοτικών υπό την επίβλεψη ιατρού για τα σωστά κρούσματα, αλλά η προσεκτική χρήση και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα