20 Μαΐου 2024

    Μακροχρόνια Covid ή γρίπη: Ποιο είναι το πιο θανατηφόρο σύνδρομο;

    Τα πιστοποιητικά θανάτου αποκαλύπτουν ότι το 1% των περισσότερων από ένα εκατομμύριο θανάτων που συνδέονται με τον COVID-19 από την έναρξη της πανδημίας οφείλονται σε μακροχρόνιο COVID. Ως είθισται με άλλες οξείες λοιμώξεις, οι παλαιότεροι και άλλοι ευάλωτοι πληθυσμοί κινδυνεύουν περισσότερο από το μακροχρόνιο COVID. Από τον Ιούλιο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, τα μισά από τα θανατηφόρα περιστατικά μακροχρόνιου COVID αφορούν άτομα άνω των 65 ετών, ενώ ένα άλλο 23% καταγράφηκε σε άτομα ηλικίας 50-64 ετών, σύμφωνα με έκθεση του CDC.

    Η ανάπτυξη ενός ακριβούς διαγνωστικού τεστ θα ήταν χρήσιμη για να μετρηθεί ακριβέστερα ο αριθμός των θανάτων από μακροχρόνιο COVID. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Medscape το Νοέμβριο του 2023 παρουσίασε ένα διαγνωστικό τεστ που μπορεί να ανιχνεύσει τη νόσο με ακρίβεια που φτάνει το 80%. Αυτή η δυνατότητα θα βοηθήσει στην έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση του μακροχρόνιου COVID-19, ένα σύνδρομο που προκαλεί όχι μόνο κόπωση, σύγχυση του εγκεφάλου και καρδιακούς παλμούς, αλλά επίσης επηρεάζει την ψυχική υγεία των ασθενών. Οι προβληματισμοί για τα συμπτώματα τους υποτίθεται ότι αγνοούνται από τους γιατρούς τους.

    Υπάρχουν επίσης έρευνες που αναφέρουν ορισμένους βιοδείκτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση του μακροχρόνιου COVID. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο παρακολούθησαν 166 ασθενείς, από τους οποίους 79 είχαν μακροχρόνιο COVID και 87 δεν είχαν. Ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με μακροχρόνιο COVID είχαν αυξημένα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες για την ανίχνευση του συνδρόμου αυτού με ακρίβεια 78,5%. Οι επιστήμονες επίσης ανέφεραν χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης και κορτιζόλης σε ασθενείς με μακροχρόνιο COVID.

    Σύμφωνα με έρευνες που συγκρίνουν τη μακροχρόνια γρίπη με το μακροχρόνιο COVID-19, παρατηρείται ότι η γρίπη εμφανίζεται λιγότερο συχνά και είναι λιγότερο σοβαρή συνολικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η γρίπη επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, ενώ το COVID μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε όργανο του σώματος. Μια μελέτη σε αμερικανικά ιατρικά αρχεία ανέφερε ότι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με γρίπη πριν από την πανδημία. Επίσης, παρατηρήθηκαν υψηλότερες εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας σε ασθενείς με μακροχρόνιο COVID, καθώς και μεγαλύτερη επίπτωση σε όλα τα όργανα του σώματος εκτός από το αναπνευστικό, που επηρεάζεται περισσότερο από τη γρίπη.

    Συνοψίζοντας, το μακροχρόνιο COVID παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για τη ζωή από τη μακροχρόνια γρίπη. Η ακρίβεια στη διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την ελάφρυνση των συμπτωμάτων και των επιπτώσεων του μακροχρόνιου COVID. Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην πρόληψη και την επακόλουθη φροντίδα των ασθενών με τον COVID-19, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις στη ζωή τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα