20 Μαΐου 2024

    Νάνι Μορέτι: Το σινεμά είναι ο ίδιος ο ήλιος μου

    Υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στον Νάνι Μορέτι και τους ελληνικούς σινεφίλ. Ο γοητευτικός Ιταλός σκηνοθέτης είναι γνωστός για το προσωπικό και ιδιοσυγκρασιακό σινεμά που δημιουργεί, γεμάτο από τις εμμονές του και την αγάπη του για την αριστερά και τη σινεφιλία. Η νέα του ταινία, με τίτλο “Ένα καινούργιο αύριο” (“A Brighter Tomorrow”, 2023), προβλήθηκε στις Κάννες και θα κάνει την πανελλήνια πρεμιέρα της στις 20 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη. Μιλώντας με τον Μορέτι για την ταινία, αυτόν τον γιορτινό μήνα, αποκαλύπτει την αγάπη του για τον κινηματογράφο και τη σημασία που έχει για εκείνον.

    “Όσο υπάρχουν κινηματογράφοι, θα γυρίζω ταινίες αποκλειστικά γι’ αυτούς”, λέει ο Μορέτι. “Η ιδιότητα του σκηνοθέτη δεν μπορεί να εννοηθεί δίχως την ιδιότητα του θεατή, είναι συνδεδεμένες στενά. Και γι’ αυτό, για όσο χρόνο ακόμα θα υπάρχουν ανοιχτοί κινηματογράφοι, θα φτιάχνω ταινίες αποκλειστικά για την κινηματογραφική αίθουσα. Ο κινηματογράφος για μένα είναι ο ίδιος ο ήλιος μου, η μαγεία, η γοητεία και η σαγήνη που πάντα με συναρπάζουν”.

    Η ταινία “Ένα καινούργιο αύριο” είναι ένα φιλμ που αντανακλά την αγάπη του Μορέτι για τον κινηματογράφο. Ο ήρωας της, ο Τζιοβάνι, είναι ένας σκηνοθέτης που παλεύει να ολοκληρώσει τη νέα του ταινία και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής του, το 1956. Με αξιοσημείωτη διορατικότητα, ο Μορέτι παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αναφέρεται στη διαφωνία μελών του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος με την ηγεσία τους και τις σοβιετικές παρεμβάσεις στην Ουγγαρία.

    Όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα του σινεμά να αλλάξει την πραγματική ιστορία και να επηρεάσει τον κόσμο, ο Μορέτι το απέρριψε. “Δεν πιστεύω ότι το σινεμά μπορεί να αλλάξει τον κόσμο”, λέει. “Οι ταινίες μας μπορούν να αναδείξουν ιστορικά γεγονότα και να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη τους, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την πραγματικότητα. Αυτό που κάνει η τέχνη μας είναι να μας ωθεί να σκεφτόμαστε, να αναρωτιόμαστε και να αναζητούμε”.

    Σχετικά με την επίδραση των streaming πλατφορμών στη βιομηχανία του κινηματογράφου, ο Μορέτι σημειώνει ότι είναι ένας καινούργιος τρόπος να δουλεύουμε και να διανέμουμε τις ταινίες μας. Αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματά τους αλλά διατηρεί την αφοσίωσή του στην εμπειρία της κινηματογραφικής αίθουσας. “Η έξοδος στο σινεμά αποτελεί μια επένδυση που κάνουμε, μια επένδυση χρόνου, σκέψης και συναισθήματος”, λέει. “Η προσοχή μας στον κινηματογράφο είναι διαφορετική σε σχέση με το σπίτι. Είμαστε πιο αφοσιωμένοι στο θέαμα”.

    Ενώ συνομιλούσαμε για τη νέα του ταινία, ο Μορέτι επίσης αναφέρθηκε σε άλλους δημιουργούς που τον εντυπωσίασαν. Αναφέρει τον Πολ Τόμας Άντερσον και τη Μια Χάνσεν-Λοβ ως δυνατά ονόματα στο σύγχρονο σινεμά. Επιπλέον, αναγνωρίζει τη σκηνοθετική επιδεξιότητα του Αντρέι Ταρκόφσκι και του Ντίνο Κιαροστάμι, των δύο μεγάλων σκηνοθετών που λείπουν από την εποχή μας.

    Ο Νάνι Μορέτι είναι ένας σκηνοθέτης που αγαπάει και σέβεται τον κινηματογράφο. Με τις ταινίες του, αποτελεί έναν αναγνωρίσιμο φωναίο στον κινηματογραφικό κόσμο και έναν αγαπημένο καλλιτέχνη για τους εγχώριους σινεφίλ. “Ένα καινούργιο αύριο” θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες από την Feelgood Entertainment στις 26 Οκτωβρίου.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα