7 Ιουλίου 2024

    Νέα γεγονότα: Επιστήμονες προειδοποιούν γονείς να μην χορηγούν μελατονίνη στα παιδιά τους για ύπνο

    Σε ένα νέοπου δημοσίευσε το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), προειδοποιείται για τη χορήγηση μελατονίνης σε παιδιά για να βοηθηθούν να κοιμηθούν. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει τον ύπνο-εγρήγορση κύκλο του οργανισμού. Παρά την αυξημένη χρήση αυτής της ορμόνης στα παιδιά, τα δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της δεν είναι αρκετά και συχνά δεν έχουν την έγκριση των αρμόδιων φορέων.

    Μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics αποκάλυψε ότι πολλοί γονείς χορηγούν τακτικά μελατονίνη στα παιδιά τους, ανεξάρτητα από την έλλειψη στοιχείων για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αυτού. Τα παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών αποτελούν το 18,5% των παιδιών που λαμβάνουν μελατονίνη, ενώ στα παιδιά 10 έως 13 ετών ανέρχεται στο 19,4%. Τα ποσοστά αυτά αυξάνονται όσο αυξάνεται η ηλικία των παιδιών.

    Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι γονείς πρέπει να εστιάσουν στον περιορισμό του χρόνου που τα παιδιά τους περνούν μπροστά σε οθόνες πριν από τον ύπνο, καθώς αυτό μπορεί να παρεμποδίσει τη φυσική ροή του ύπνου. Μια συνεπής, φυσική ρουτίνα ύπνου είναι πολύ σημαντική για την υγεία των παιδιών μας.

    Σύμφωνα με το CDC, ο αριθμός των πωλήσεων μελατονίνης στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 150% από το 2016 έως το 2020. Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς η χορήγηση μελατονίνης σε παιδιά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία τους. Έκτακτη συνεδρίαση ειδικών συγκαλέστηκε πρόσφατα από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για να συζητηθεί η κατάσταση.

    Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλά φάρμακα που περιέχουν μελατονίνη παρουσιάζονται σε μορφή που μοιάζει με γλυκές λιχουδιές, με αποτέλεσμα να μπορούν να παρασυρθούν τα παιδιά να τα καταναλώσουν σαν καραμέλες. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τυχαίας κατάποσης και την ανάγκη για μεγαλύτερη προσοχή και επίβλεψη από μέρους των γονέων.

    Συνολικά, η χρήση μελατονίνης σε παιδιά πρέπει να γίνεται με προσοχή και κατόπιν συμβουλής από γιατρό. Οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τις πιθανές επιπτώσεις και να επενδύσουν σε μια υγιή, φυσική ρουτίνα ύπνου για τα παιδιά τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα