4 Ιουλίου 2024

    «Νέο» clawback προωθεί το Υπουργείο Υγείας – Τι θα αλλάξει στα φάρμακα και τις εξετάσεις των πολιτών

    Νέα προσπάθεια για την ανακούφιση από το clawback που έχει πλήξει τον τομέα της υγείας και του φαρμάκου προωθεί το Υπουργείο Υγείας. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει θέσει ως προτεραιότητα τη μείωση του υπερβολικού clawback από την αρχή της θητείας του. Ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους συνεργάτες του και τους φορείς του τομέα για να εφαρμοστούν μέτρα που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και δεν θα απειλείται η πρόσβαση των πολιτών σε φάρμακα και εξετάσεις.

    Οι ενέργειες γίνονται προκειμένου να μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές. Καταρχάς, θα ενισχυθεί η χρηματοδότηση και θα εφαρμοστούν μέτρα εξορθολογισμού των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Τα μέτρα αναμένεται να ξεκινήσουν από τα διαγνωστικά κέντρα, με την ενίσχυση του προϋπολογισμού τους και την εφαρμογή πιο συγκεκριμένων πρωτοκόλλων που θα αποτρέπουν την υπέρμετρη επαναληψιμότητα εξετάσεων. Επίσης, οι φαρμακευτικές εταιρείες θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στην εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στην αγορά, καθώς θα μειωθεί η πίεση που ασκεί το clawback.

    Το Υπουργείο Υγείας προωθεί επίσης την αύξηση της υποχρεωτικής συνταγογράφησης γενοσήμων και την εφαρμογή δεικτών παρακολούθησης των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Με αυτά τα μέτρα, επιδιώκεται ο εξορθολογισμός των δαπανών και η συγκράτηση της δαπάνης που συνεπάγεται περιορισμός του clawback.

    Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι του χώρου, το υπέρογκο clawback έχει οδηγήσει σε συνεχή αύξηση των επιστροφών που πρέπει να καταβάλλουν οι εταιρείες. Αυτό έχει επιδράσει αρνητικά στην πρόσβαση των πολιτών σε θεραπείες και στην εισαγωγή νέων και καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει δραστικά το clawback στα επόμενα χρόνια, με την εφαρμογή τόλμηρων μεταρρυθμίσεων και την εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα