20 Μαΐου 2024

    Ψυχική διαταραχή: Ο άθρος κίνδυνος πρόωρου θανάτου που προκαλεί

    Η ψυχική διαταραχή είναι μια σοβαρή κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά τη ζωή των ασθενών της και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychiatry Research. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, ανέλυσε μια σειρά παραγόντων που επηρεάζουν την αναμενόμενη διάρκεια ζωής του ανθρώπου και αποκάλυψε ότι άτομα που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές, όπως η διπολική διαταραχή, έχουν 4-6 φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ο κίνδυνος που συνδέεται με την ψυχική διαταραχή είναι ακόμη μεγαλύτερος από αυτόν που προκαλείται από το κάπνισμα, όπως αναφέρεται στη μελέτη. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους καπνιστές είναι διπλάσιος από αυτόν των μη καπνιστών. Ο καθηγητής ψυχιατρικής του U-M, Melvin McInnis, δήλωσε: «Προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι η διπολική διαταραχή συνιστά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ό,τι το κάπνισμα».

    Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από δύο προγενέστερες μεγάλες μελέτες. Η πρώτη μελέτη ανέλυσε δεδομένα από 1.128 συμμετέχοντες που είχαν διάγνωση διπολικής διαταραχής. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η διαταραχή αυτή αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 6 φορές σε διάστημα 10 ετών. Η δεύτερη μελέτη περιλάμβανε πάνω από 18.000 ασθενείς από το Michigan Medicine και έδειξε ότι οι διπολικοί αντιμετωπίζουν 4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το ήμισυ των ασθενών αυτής της μελέτης ήταν καπνιστές, ποσοστό υψηλότερο από αυτό των μη διπολικών ατόμων. Επιπλέον, η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, οι οποίες είχαν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι διπολικοί ασθενείς παρουσίαζαν επίσης υψηλότερα ποσοστά άλλων παθήσεων, όπως άσθμα, διαβήτη και υπέρταση. Επιπλέον, το κάπνισμα και η κατάθλιψη διπλασίαζαν τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με διπολική διαταραχή.

    Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη για την ανάπτυξη πιο εκτεταμένων στρατηγικών που θα βελτιώσουν την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων με διπολική διαταραχή. Αυτές οι στρατηγικές πρέπει να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης μεταβολικού συνδρόμου και τις έμμεσες επιπτώσεις των συμπτωμάτων της διαταραχής στη γενική υγεία των ασθενών. Οι επιστήμονες προσδοκούν ότι η γενετική έρευνα θα συνεχιστεί, με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα αυτούς τους παράγοντες κινδύνου. Τονίζουν επίσης την ανάγκη για δράση προκειμένου να υποστηριχθεί η υγεία των ασθενών με διπολική διαταραχή και να βελτιωθεί η πρόσβασή τους στην κατάλληλη φροντίδα, έχοντας υπόψη τις σημαντικές επιπτώσεις της διαταραχής αυτής στην προσδοκώμενη διάρκεια ζωής.

    Διαβάστε επίσης:
    – Διπολική διαταραχή: Το καινοτόμο φάρμακο που μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα σε μόλις 6 εβδομάδες
    – Η νόσος των χαρισματικών ανθρώπων και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν
    – Διπολική διαταραχή: Πώς ένα φάρμακο μπορεί να προλάβει την αύξηση βάρους
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα