20 Μαΐου 2024

    Νικοτίνη: Τι είναι και πόσο ασφαλή είναι η χρήση των υποκατάστατων

    Τα νέα γύρω από την αδιαθεσία τριών μαθητών σε γυμνάσιο στην Κρήτη, μετά τη χρήση προϊόντων νικοτίνης, έχουν προκαλέσει ανησυχία σχετικά με την ασφάλεια αυτών των προϊόντων. Η χρήση των “στικακίων” νικοτίνης, όπως τα αποκαλούν οι μαθητές, για να κόψουν το κάπνισμα, αποδείχθηκε επικίνδυνη, με αποτέλεσμα τους να μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Ωστόσο, πνευμονολόγοι και ειδικοί δηλώνουν ότι η σωστή χρήση των υποκαταστατων νικοτίνης δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία.

    Τα υποκαταστατα νικοτίνης κυκλοφορούν σε διάφορες μορφές όπως αυτοκόλλητα, σπρέι, τσίχλες και καραμέλες. Χρησιμοποιούνται από τους καπνιστές που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, παρέχοντας συγκεκριμένες δόσεις νικοτίνης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία.

    Ο όρος “στικάκι” που χρησιμοποιήθηκε από τους μαθητές μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, καθώς παραπέμπει στο κάπνισμα. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η σωστή χρήση των υποκαταστατων νικοτίνης δεν θα πρέπει να προκαλεί περιπτώσεις λιποθυμίας, όπως συνέβη με τους μαθητές.

    Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος, Παρασκευή Κατσαούνου, δηλώνει ότι η σωστή χρήση των προϊόντων δεν έχει επίπτωση στην υγεία. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η κατανάλωση της υποκατάστατης νικοτίνης σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει τοξικότητα, η οποία εκδηλώνεται με συμπτώματα όπως αδιαθεσία, δυσπνοια, τρόμος και ταχυκαρδία. Η κυρία Κατσαούνου τονίζει ότι δεν πρέπει να παίρνει κανείς μόνος του τα υποκατάστατα χωρίς οδηγίες από ιατρό.

    Η πνευμονολόγος του νοσοκομείου “Σωτηρία” και πρόεδρος της ομάδας διακοπής καπνίσματος της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Μάτα Τσικρικά, προειδοποιεί για την κατάσταση της “νικοτινίασης”, η οποία προκαλείται από υψηλές δόσεις νικοτίνης. Η κυρία Τσικρικά υπογραμμίζει ότι, εάν χρησιμοποιηθούν υψηλές δόσεις υποκαταστατων νικοτίνης, μπορεί να προκληθεί τοξικότητα, αλλά δεν είναι κατάσταση ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, επισημαίνει ότι η χρήση των υποκαταστάτων πρέπει να γίνεται κατόπιν ιατρικής οδηγίας.

    Τα νέα γύρω από την περίπτωση των μαθητών ανανεώνονται συνεχώς, με μια πιθανή υπόθεση να είναι η χρήση τσιγαρίλες νικοτίνης. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτά τα προϊόντα είναι καπνικά προϊόντα και όχι υποκατάστατα για διακοπή του καπνίσματος. Η πώληση τους απαγορεύεται στην Ελλάδα, αλλά μπορεί να είναι δυνατή η προμήθειά τους μέσω διαδικτύου. Το Snus, όπως ονομάζεται αυτό το προϊόν, είναι ένα άκαπνο προϊόν καπνού που χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Για να αποφευχθούν τέτοιες περιπτώσεις, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους καπνιστές να απευθυνθούν σε ιατρό πριν χρησιμοποιήσουν υποκαταστάτα νικοτίνης για τη διακοπή του καπνίσματος. Μόνο έτσι μπορεί να εξασφαλιστεί η ασφαλής και αποτελεσματική αντιμετώπιση της εθιστικής συνήθειας του καπνίσματος.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα