20 Μαΐου 2024

    Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στον Καναδά εξακολουθούν να καίνε κάτω από το χιόνι

    Η φυσική ομορφιά του Καναδά απασχολεί όλον τον κόσμο, όμως φέτος ακούγονται συναγερμοί για την αυξανόμενη παρουσία των “πυρκαγιών ζόμπι”. Ενώ οι ελπίδες ήταν ότι οι πυρκαγιές θα είχαν σβήσει εντελώς με την άφιξη των πρώτων χιονοπτώσεων, οι ξεσπασμένες φωτιές καίνε ακόμα κάτω από το χιόνι. Η εξαιρετικά ξηρασία και οι ελάχιστες ποσότητες χιονιού ανησυχούν τους ειδικούς, που φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλες πυρκαγιές την άνοιξη.

    Ο αριθμός των πυρκαγιών συγκλονίζει. Ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μόνο 7 ή 8 πυρκαγιές την εποχή αυτή, φέτος ο αριθμός τους ανέρχεται σε 91. Οι ονομασίες “πυρκαγιές ζόμπι” ή “πυρκαγιές χωρίς φλόγες” τις περιγράφουν ως βραδείας καύσης φωτιές που καίνε κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Είναι επικίνδυνες γιατί μπορούν να βγουν στην επιφάνεια και να εξελιχθούν σε πελώριες δασικές πυρκαγιές με τη λιώση του χιονιού.

    Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών ζόμπι είναι ανησυχητικές. Το 2023, ο Καναδάς βίωσε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία του, με εκατομμύρια εκτάρια δασών και λιβαδιών να καίγονται και χιλιάδες ανθρώπους να εκτοπίζονται. Φέτος, ο κίνδυνος επανάληψης είναι πολύ υψηλός και οι ειδικοί ανησυχούν για το μέγεθος των πιθανών πυρκαγιών που μπορεί να ξεσπάσουν.

    Το θέαμα των πυρκαγιών ζόμπι είναι ανατριχιαστικό. Όπως αναφέρει η πυροσβέστης και επιστήμονας Sonja Leverkus, καθώς οδηγούσε σε μια χιονοθύελλα, παρατήρησε ότι το χιόνι είχε μπλε-γκρι χρώμα από τον καπνό. Τέτοιες εικόνες μαρτυρούν την απειλή και τον κίνδυνο που συνεχίζει να υπάρχει κάτω από το χιόνι.

    Οι πυρκαγιές στον Καναδά αποτελούν έναν σοβαρό προβληματισμό για την παγκόσμια κοινότητα. Οι αλλαγές του κλίματος δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την εκδήλωση φωτιών, και αυτό δεν πρέπει να αγνοηθεί. Είναι καιρός να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και να αναλάβουμε δράση για να προστατεύσουμε το περιβάλλον και τη φυσική ομορφιά που διακρίνει τον Καναδά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα