7 Ιουλίου 2024

    Οι αρπακτικές καταστάσεις στη νέα εποχή της κλιματικής αλλαγής

    Νέα έρευνα δείχνει ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις δραστηριότητες των αιλουροειδών, οδηγώντας τα τσιτάχ να κυνηγούν κατά κύριο λόγο τις νυχτερινές ώρες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες συγκρούσεις με τα λιοντάρια και τις λεοπαρδάλεις, με επιπτώσεις στην επιβίωση των τσιτάχ.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society B, οι απειλούμενοι με εξαφάνιση τσιτάχ αντιμετωπίζουν μια νέα πραγματικότητα λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι αυξημένες θερμοκρασίες έχουν επιδράσει στα πρότυπα συμπεριφοράς των μεγάλων αιλουροειδών, δημιουργώντας τη δυνατότητα για περισσότερες συγκρούσεις με άλλα αρπακτικά, που κυνηγούν κατά βάση νυχτερινές ώρες, όπως τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις.

    Οι τσιτάχ τρέφονται αποκλειστικά με φρέσκο κρέας, αλλά τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις μπορεί να τραφούν και από μικρότερα αρπακτικά. Αυτό οδηγεί σε ανταγωνισμό για την τροφή, καθώς τα λιοντάρια και οι λεοπαρδάλεις θα προσπαθήσουν να κλέψουν το θήραμα των τσιτάχ. Τα τσιτάχ δεν επιδίδονται σε μάχες με τα μεγαλύτερα αιλουροειδή, αλλά απλά απομακρύνονται για να επιβιώσουν.

    Η μελέτη βασίστηκε σε επισημάνσεις χρονοτοποθετημένων GPS συσκευών σε 53 μεγάλα αιλουροειδή, συμπεριλαμβανομένων των τσιτάχ, των λιονταριών, των λεοπαρδάλεων και των αφρικανικών άγριων σκύλων. Οι ερευνητές παρατήρησαν τις τοποθεσίες και τις ώρες δραστηριότητας των ζώων για οκτώ χρόνια και συνέκριναν αυτά τα δεδομένα με τις μέγιστες ημερήσιες θερμοκρασίες.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι παρατηρούμενες αλλαγές στη συμπεριφορά των αιλουροειδών αποτελούν ένα μικρό δείγμα αυτού που θα συμβεί καθώς ο πλανήτης παραμένει υπερθερμαμένος. Σκοπός των επιστημόνων είναι η συνέχιση της έρευνας, χρησιμοποιώντας ηχογραφητικές συσκευές και επιταχυνσιόμετρα για να καταγράψουν τη συχνότητα των ανταλλαγών μεταξύ μεγάλων αιλουροειδών.

    Η μελέτη αυτή μας δείχνει τους τρόπους με τους οποίους η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όχι μόνο τις αιλουροειδείς πληθυσμούς, αλλά και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ειδών. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να αναλάβουμε δράση για την προστασία των περιβαλλόντων και των ειδών που ζουν σε αυτά.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα