20 Μαΐου 2024

    Οι γονείς που αλλάζουν τους εαυτούς τους γίνονται καλοί γονείς

    Συχνά ως γονείς, προσπαθούμε να αλλάξουμε κάποιο χαρακτηριστικό συμπεριφοράς των παιδιών μας, όπως η γκρίνια, ο θυμός, η επιθετικότητα ή τα πείσματα. Αυτή η προσέγγιση όμως αγνοεί μια θεμελιώδη αρχή των αλλαγών στις σχέσεις μας. Θέλω να σκεφτούμε τις σχέσεις σαν έναν χορό. Όταν ένας χορευτής αλλάζει τα βήματά του, τότε και ο χορευτής στον άλλο άκρο πρέπει να αλλάξει τα δικά του βήματα. Αυτή η αρχή ισχύει και για την σχέση μας με τα παιδιά μας. Θυμηθείτε λοιπόν ότι εσείς είστε το εργαλείο της αλλαγής στη σχέση σας με τα παιδιά σας.

    Εάν θέλετε τα παιδιά σας να αλλάξουν, αρχίστε να αλλάζετε εσείς τον εαυτό σας. Συχνά νιώθουμε ότι τα παιδιά μας δεν μας ακούνε. Μπορεί να φαίνεται ότι πρέπει να τους επαναλαμβάνουμε τα ίδια λόγια ξανά και ξανά, και μερικές φορές καταφεύγουμε στις φωνές για να τραβήξουμε την προσοχή τους. Ωστόσο, ίσως αυτή η στρατηγική μας να έχει δική μας συμμετοχή σε αυτή τη δυναμική. Μπορεί να είμαστε εμείς που αθέλητα οδηγούμε τα παιδιά μας να μας αγνοούν μέχρι να παραδοθούμε ή μέχρι να βγάλουμε τις φωνές μας. Πώς; Επαναλαμβάνοντας το ίδιο αίτημα ξανά και ξανά, δίνουμε στα παιδιά μας το μήνυμα ότι μπορούν να μας αγνοούν μέχρι να εκνευριστούμε ή μέχρι να βάλουμε τις φωνές.

    Σε αυτήν την περίπτωση, η λύση είναι να σταματήσουμε να επαναλαμβανόμαστε. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Δοκιμάστε αυτό: Σκεφτείτε ένα χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς του παιδιού σας που θα θέλατε να αλλάξει. Στη συνέχεια, μετακινήστε την προσοχή σας στον δικό σας ρόλο και ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποια είναι η δική μου συμμετοχή σε αυτή την κατάσταση; Σταματώ αυτό που κάνω για να εστιάσω σε αυτό που μου ζητάνε όταν με διακόπτουν; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε μπορεί να είναι ότι η προσπάθεια τους να με διακόπτουν έχει αποτέλεσμα. Θέλω να σταματήσουν να με διακόπτουν ή να παραβιάζουν τους κανόνες; Τότε ρωτήστε τον εαυτό σας: Είμαι συνεπής στο να θέτω όρια και να τα τηρώ;

    Εάν θέλετε τα παιδιά σας να σταματήσουν να γκρινιάζουν ή να φωνάζουν, τότε ρωτήστε τον εαυτό σας: Συνεχίζω τη συζήτηση όταν γκρινιάζουν ή αντιμιλούν; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε η συμπεριφορά μας στέλνει το μήνυμα ότι η γκρίνια ή οι φωνές είναι αποδεκτός τρόπος επικοινωνίας. Από τη στιγμή που αναγνωρίσετε το δικό σας μερίδιο στην προβληματική συμπεριφορά, εστιάστε την προσπάθεια και την προσοχή σας στο πώς μπορείτε να αλλάξετε τη δική σας αντίδραση προς τα παιδιά για αυτό το θέμα. Μείνετε συνεπείς, ήρεμοι και σταθεροί καθώς τηρείτε τη νέα σας στάση, και θα δείτε ότι και η συμπεριφορά των παιδιών σας θα αλλάξει επίσης.

    Δρ. [Όνομα], “Η αλλαγή αρχίζει από τον εαυτό μας”
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα