7 Ιουλίου 2024

    Οι καφέ αρκούδες κινδυνεύουν λόγω έλλειψης σολομού

    Στην Ιαπωνία, ο πληθυσμός των καφέ αρκούδων μειώνεται ανησυχητικά λόγω ασιτίας. Σύμφωνα με έκθεση της εφημερίδας Guardian, 8 στις 10 μικρές αρκούδες που γεννήθηκαν φέτος σε μια περιοχή της βόρειας Ιαπωνίας έχουν πεθάνει λόγω έλλειψης σολομού. Οι ειδικοί αποδίδουν τους θανάτους στην άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας, η οποία οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

    Οι περίπου 500 καφέ αρκούδες που ζουν στη χερσόνησο Shiretoko του Hokkaido αντιμετωπίζουν την έλλειψη μιας σημαντικής πηγής τροφής, του ροζ σολομού, λόγω των αλλαγών στις θαλάσσιες συνθήκες. Οι καφέ αρκούδες συνήθως εξαρτώνται από τον σολομό για τη διατροφή τους και αναγκάζονται τώρα να κολυμπήσουν στη θάλασσα εξαιτίας της έλλειψης ψαριών στα ποτάμια.

    Ταυτόχρονα, η υπερθέρμανση της θάλασσας έχει επιπτώσεις και σε άλλους πληθυσμούς ψαριών, όπως ο ροζ σολομός, μειώνοντας έτσι τη διαθεσιμότητα τροφής για τις αρκούδες. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Χοκάιντο προειδοποιούν ότι, εάν η υπερθέρμανση συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό, η θερμοκρασία του νερού γύρω από το νησί θα αυξηθεί κατά 10 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2090.

    Η έλλειψη τροφής για τις αρκούδες έχει οδηγήσει σε αυξημένες επιθέσεις προς τους ανθρώπους. Τον περασμένο χρόνο, πάνω από 1.000 αρκούδες πιάστηκαν και θανατώθηκαν, καθώς θεωρήθηκαν κίνδυνος για τους κατοίκους ή προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες. Τα περιστατικά τραυματισμού ανθρώπων από αρκούδες έφτασαν τα 14, με τις ζημιές στις καλλιέργειες να υπερβαίνουν το 1,6 εκατομμύριο ευρώ.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα