20 Μαΐου 2024

    Μισή αρχοντιά: Γιατί οι γάτες καθαρίζονται με τη γλώσσα τους τόσο συχνά

    Οι γάτες είναι γνωστές για την εμμονή τους με την καθαριότητα. Αφιερώνουν πολλές ώρες την ημέρα για να καθαρίσουν το ευέλικτο και χνουδωτό τους κορμί με ευλάβεια. Αλλά γιατί αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο για να κάνουν το μπάνιο τους; Ας εξετάσουμε μερικούς λόγους που εξηγούν το γιατί οι γάτες είναι τόσο αφοσιωμένες στο καθάρισμα.

    Καθαριότητα και υγιεινή

    Μία από τις κύριες αιτίες που οι γάτες αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο για καθάρισμα είναι η συνεχής επιθυμία τους να διατηρούνται καθαρές και φροντισμένες. Λατρεύουν το υγιές και απαλό τους τρίχωμα και για αυτό προσπαθούν να το διατηρήσουν πάντα σε καλή κατάσταση. Το καθάρισμα τους διασφαλίζει ότι δεν έχουν καμία βρωμιά, υπολείμματα ή παράσιτα που μπορεί να τους προκαλέσουν δυσφορία. Ταυτόχρονα, η γλώσσα τους βοηθά στην εξάπλωση των φυσικών ελαίων σε όλο το σώμα, την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και τη διατήρηση της γούνας τους σε άριστη κατάσταση.

    Άγχος και χαλάρωση

    Ένας ακόμη λόγος που οι γάτες αφιερώνουν τόσο χρόνο για το καθάρισμα τους είναι για να μειώσουν το άγχος τους και να χαλαρώσουν. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι μια γάτα που αισθάνεται αγχωμένη ή ανήσυχη αρχίζει να περιποιείται τη γούνα της και σε λίγα λεπτά αισθάνεται πιο ασφαλής και χαλαρή. Το καθάρισμα συνοδεύεται συχνά και από το γνωστό γουργουρητό, που υποδηλώνει ικανοποίηση και ευχαρίστηση. Επίσης, μετά από μια γεύμα, η γάτα αισθάνεται πλήρης και συχνά ξεκινά να καθαρίζει την γούνα της ως ένδειξη χαλάρωσης και ευεξίας.

    Πλήξη

    Μια γάτα μπορεί να καθαρίζεται με τη γλώσσα της και απλά επειδή βαριέται και χρειάζεται κάτι για να περάσει την ώρα της. Όταν μια γάτα δεν έχει αρκετή δραστηριότητα ή διέρχεται μια μονότονη περίοδο στη ζωή της, το καθάρισμα μπορεί να γίνει μια απασχολία για εκείνη. Αυτό ισχύει ειδικά για τις γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι και δεν έχουν πολλά ερεθίσματα από το περιβάλλον τους.

    Κοινωνικοποίηση

    Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι γάτες γλείφουν η μία την άλλη και αυτό γίνεται για να επικοινωνήσουν τα συναισθήματά τους, να εκφράσουν εμπιστοσύνη και αγάπη. Η περιποίηση αυτή λειτουργεί ως εργαλείο κοινωνικοποίησης και βοηθά στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των γατών. Το γλείψιμο απελευθερώνει επίσης φερομόνες που βοηθούν τις γάτες να αναγνωρίσουν η μία την άλλη και να αναπτύξουν φιλία.

    Μυρωδιά

    Οι γάτες καθαρίζονται με τη γλώσσα τους για να επαναφέρουν τη μυρωδιά του σώματός τους. Αυτό συμβαίνει ειδικά όταν μια γάτα έχει περάσει χρόνο χαϊδεύοντας την. Η επιθυμία τους να καθαριστούν μετά από χάδια οφείλεται στην ανάγκη να αντικαταστήσουν τη μυρωδιά τους με τη δική σας, προκειμένου να αισθάνονται ασφαλείς στο περιβάλλον τους.

    Έλεγχος παρασίτων

    Με το γατίσιο grooming, οι γάτες ελέγχουν τους εαυτούς τους για πιθανά παράσιτα, όπως η ψείρα. Είναι αυτάρκεις πλάσματα και φροντίζουν την υγιεινή τους τακτικά για να διασφαλίσουν ότι η γούνα και το δέρμα τους είναι υγιή και ελεύθερα από ενοχλητικούς παράσιτους ή ασθένειες. Παρ’ όλα αυτά, είναι σημαντικό και εσείς να εξετάζετε τη γάτα σας τακτικά για παράσιτα και να φροντίζετε για την αποπαρασίτωσή της.

    Το γατίσιο καθάρισμα είναι μια ενστικτώδης συμπεριφορά και μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους. Εάν πιστεύετε ότι η γάτα σας αφιερώνει υπερβολικά πολύ χρόνο για το καθάρισμα ή αν διακρίνετε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Επιπλέον, θα ήταν καλό να βοηθήσετε και εσείς στον καθαρισμό και τη χτένισμα της γούνας της γάτας σας, καθώς αυτό θα σας επιτρέψει να ελέγξετε την υγεία της και να δημιουργήσετε μια στενότερη σχέση μαζί της.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα