20 Μαΐου 2024

    Οι πρωταγωνιστές πίσω από τα mRNA εμβόλια

    Αυτό το υγρό που μπαίνει στο σώμα μας πριν τον εμβολιασμό, το mRNA, έχει μια μακρά ιστορία που υπερβαίνει τη φαντασία μας. Αποτελεί τον “αγγελιοφόρο της ζωής”, το μέσο επικοινωνίας μεταξύ των κυττάρων μας για την παραγωγή πρωτεΐνων που απαιτούνται για την επιβίωση και τον συντονισμό του οργανισμού μας.

    Η ερευνήτρια Καταλίν Καρικό ανέλαβε να ερευνήσει πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη γραμμή επικοινωνίας και να ανακτήσουμε τον έλεγχο. Ωστόσο, αντιμετώπισε πολλές αποτυχίες και απορρίψεις. Το ανθρώπινο σώμα είχε την τάση να αντιλαμβάνεται το τεχνητό mRNA ως εχθρό και να το καταστρέφει. Παρόλα αυτά, στη δεκαετία του ’90, σε συνεργασία με τον ερευνητή Ντρου Βάισμαν, κατάφερε να βρει έναν τρόπο να αποφύγει αυτήν την αντίδραση και να προωθήσει τον θεραπευτικό ρόλο του mRNA.

    Μετά από αυτήν την ανακάλυψη, η Καρικό εργάστηκε στην εταιρεία BioNTech και συνέβαλε στον σχεδιασμό του εμβολίου κατά του κορωνοϊού που η Pfizer αργότερα άρχισε να παράγει. Το εμβόλιο αποδείχθηκε όχι μόνο ασφαλές, αλλά και αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό. Συχνά καταφέρνει να εξαλείψει τον ιό εξ’ ολοκλήρου από το σώμα και να προστατεύει από χρόνιες επιπτώσεις και μετάδοση. Η πλήρης έγκριση του εμβολίου ήρθε μετά από λεπτομερείς μελέτες και εκατοντάδες σελίδες δεδομένων. Έχει αποδειχθεί ότι έχει σώσει αμέτρητες ζωές παγκοσμίως.

    Η Καρικό έχει λάβει πολλά βραβεία και είναι υποψήφια για το Νόμπελ λόγω των σπουδαίων της επιτευγμάτων. Όμως, αυτό που την καθιστά ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η ταπεινή της διάθεση και η έμφαση που δίνει στη συνεισφορά όλων των ερευνητών που προηγήθηκαν. Χωρίς αυτούς και χωρίς τις δεκαετίες έρευνας, τα εμβόλια του mRNA δεν θα ήταν παρά ένα όνειρο.

    Το μέλλον των θεραπειών με mRNA δείχνει ελπιδοφόρο. Η ευελιξία του ανοίγει νέες δυνατότητες για τη θεραπεία μιας ποικιλίας ασθενειών, από μολυσματικές και αυτοάνοσες έως γενετικές και καρκινογενείς. Καθώς συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε αυτές τις θεραπείες, ας μην ξεχνάμε τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτές, ανθρώπους που δεν εμφανίζονται συχνά, αλλά ανοίγουν τον δρόμο για την πρόοδο. Χωρίς αυτούς, η σημερινή κοινωνία δεν θα ήταν παρά ένα όνειρο.

    Πηγές:
    – Πλήρης έγκριση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech
    – Πώς δουλεύει το mRNA
    – Πώς φτάσαμε στα mRNA εμβόλια
    – Χιλιάδες σελίδες επίσημων δεδομένων για την έγκριση υπό όρους του εμβολίου
    – Το αναλυτικό ιστορικό του φαρμακευτικού mRNA
    – Η πρώτη έρευνα επί του mRNA εμβολιασμού που παρέθεσε η Καρικό
    – Το εμβόλιο σχεδιάστηκε μέσα σε ώρες
    – Ο “κώδικας” του εμβολίου
    – Η εργαστηριακή παρασκευή του εμβολίου
    – Ελπιδοφόρα αποτελέσματα με γενετικές θεραπείες mRNA-CRISPR
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα