20 Μαΐου 2024

    Ο θησαυρός γεύσης που ενισχύει την ανδρική γονιμότητα

    Ο τρόπος ζωής και πολλοί παράγοντες του περιβάλλοντος έχουν συχνά αποδοθεί ως υπεύθυνοι για την μείωση της ποιότητας του σπέρματος. Πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν επίσης ανακαλύψει έναν στενό συσχετισμό μεταξύ των αλλαγών στη μεθυλίωση του DNA του σπέρματος και της ποιότητας του. Αν και υπάρχουν πολλές μελέτες που έχουν εξετάσει αυτό το φαινόμενο, έλειπαν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που να εξετάζουν την επίδραση της διατροφής στη μεθυλίωση του DNA. Τώρα, ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Rovira i Virgili και της Utah παρουσιάζουν τα αποτελέσματα μιας πρωτοποριακής μελέτης που δείχνει ότι ένα συγκεκριμένο μείγμα ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του σπέρματος.

    Η μελέτη, γνωστή ως FERTINUTS, περιλάμβανε 71 υγιείς, μη καπνίζοντες νεαρούς συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μια δυτικού τύπου διατροφή. Στη μελέτη, ορισμένοι συμμετέχοντες κατανάλωναν ένα μείγμα τριών ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια) για 14 εβδομάδες, ενώ οι υπόλοιποι χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: η κατανάλωση των ξηρών καρπών οδήγησε σε σημαντική βελτίωση του αριθμού, της βιωσιμότητας, της κινητικότητας και της μορφολογίας των σπερματοζωαρίων.

    Οι υπεύθυνοι της μελέτης παρατήρησαν επίσης ότι η μεθυλίωση 36 γονιδιακών περιοχών ήταν σημαντικά διαφορετική ανάμεσα στην αρχή και το τέλος της δοκιμής μόνο στην ομάδα που κατανάλωνε το μείγμα των ξηρών καρπών. Περισσότερο από το 97% των περιοχών εμφάνισαν υπερμεθυλίωση. Αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη μεθυλίωση του DNA και, κατ’ επέκταση, την ικανότητα γονιμοποίησης.

    Ο Δρ. Albert Salas-Huetos, ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, σχολιάζει: “Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχουν ευαίσθητες περιοχές στο επιγονιδίωμα του σπέρματος που ανταποκρίνονται στη διατροφή και μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στην ποιότητα του σπέρματος και την ικανότητα γονιμοποίησης”. Ωστόσο, οι επιστήμονες έχουν ακόμα πολλή δουλειά μπροστά τους. Χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα και να αξιολογηθούν σε άλλες ομάδες πληθυσμού.

    Αυτή η πρωτοποριακή μελέτη αναδεικνύει τη σημασία ενός συγκεκριμένου μείγματος ξηρών καρπών για την υγεία του αρσενικού σπέρματος. Με τη συμπερίληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών στη διατροφή, μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του σπέρματος και να αυξηθεί η γονιμότητα. Ωστόσο, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα και να εξεταστούν επιπλέον οφέλη για διάφορες ομάδες ανθρώπων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα