2 Ιουλίου 2024

    Ο νέος καταιγισμός δραστηριοτήτων που μας κλέβουν τον πολύτιμο ύπνο

    Κατά παράδοξο τρόπο, ο φορέας που κατηγορείται για την απώλεια ώρων ύπνου που υποστηρίζεται ότι προκαλούν οι συνδρομητικές πλατφόρμες όπως το Netflix, δεν είναι κατ’ ανάγκη ο πραγματικός ένοχος. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι δραστηριότητες που κλέβουν τις περισσότερες ώρες ύπνου είναι, στην πραγματικότητα, οι ηλεκτρονικές διαδραστικές δραστηριότητες και η ανταλλαγή μηνυμάτων.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι έφηβοι που προηγουμένως ασχοληθούν με δραστηριότητες που επικεντρώνονται στη χρήση της οθόνης γίνονται θύματα της έλλειψης ποιότητας ύπνου, καθώς χρειάζονται επιπλέον χρόνο για να αποκοιμηθούν. Η κατανάλωση χρόνου στην οθόνη κλέβει τον ύπνο των νέων με πολλούς τρόπους: για κάθε επιπλέον ώρα παιχνιδιού ή επικοινωνίας στο διαδίκτυο που δαπανούν, πέρα από τον χρόνο τους, ούτε καν συμπεριλαμβάνοντας τη συνηθισμένη ρουτίνα τους, οι έφηβοι χάνουν περίπου πέντε λεπτά ύπνου. Αυτά τα χαμένα λεπτά αποδεικνύονται σημαντικά, καθώς η έλλειψη επαρκούς ύπνου επιφέρει αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, προβλήματα συναισθηματικής ρύθμισης και ψυχικής υγείας.

    Για να φθάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα από 475 έφηβους για τουλάχιστον τρεις ημέρες. Μέσω φορητών συσκευών που παρακολουθούν την κίνηση, μέτρησαν τη διάρκεια του ύπνου των εφήβων για μια εβδομάδα. Συμπέραναν ότι οι έφηβοι περνούν περίπου δύο ώρες την ημέρα επικοινωνώντας διαδικτυακά με τους φίλους τους, περιλαμβάνοντας την ηλεκτρονική αλληλογραφία, γραπτά μηνύματα ή κοινωνικά δίκτυα. Ακόμη, παίζουν βιντεοπαιχνίδια για περίπου 1,3 ώρα την ημέρα, κάνουν περισσότερο από μία ώρα σερφάροντας στο διαδίκτυο και προσφέρουν περίπου 1,7 ώρες κατανάλωσης τηλεόρασης ή βίντεο. Κατά μέσο όρο, οι έφηβοι κοιμούνται 7,8 ώρες ανά νύχτα. Ωστόσο, όταν παίζουν παιχνίδια ή ανταλλάσσουν μηνύματα μια ώρα πριν από την κατάκλιση, αργούν να αποκοιμηθούν κατά 30 λεπτά.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι δεν υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ των παθητικών δραστηριοτήτων, όπως η περιήγηση στο διαδίκτυο και η παρακολούθηση τηλεόρασης, και των διαταραχών ύπνου. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η λιγότερο διαδραστική φύση αυτών των δραστηριοτήτων επηρεάζει λιγότερο τη λειτουργία του εγκεφάλου σε σχέση με τις διαδραστικές δραστηριότητες, όπως η στέλνοντας γραπτά μηνύματα ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, και γι’ αυτό δεν προκαλούν παρατατήσεις στον ύπνο. Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι, παρότι τα ηλεκτρονικά μέσα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής μας, είναι δύσκολο να θέσουμε όρια. Ωστόσο, μια εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η περιορισμένη χρήση των διαδραστικών δραστηριοτήτων, ιδίως πριν την ώρα του ύπνου για τους έφηβους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα