2 Ιουλίου 2024

    Πέντε νέες συνήθειες για ένα νεανικό έντερο και μακροζωία”

    Η υγεία του εντέρου είναι σημαντική για την αντοχή μας στις ασθένειες και για την ψυχική μας ευεξία. Επιπλέον, έχει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη της μακροζωίας. Το εντερικό μικροβίωμα, που αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως η διατροφή και το άγχος, καθώς και από τον κιρκάδιο ρυθμό. Σύμφωνα με τη Δρ Macarena Staudenmaier, ο καθένας έχει έναν μοναδικό συνδυασμό βακτηρίων στο εντέρο του, τα οποία χρειάζονται για την πέψη και την προστασία από ασθενείς οργανισμούς στο μακροπρόθεσμο.

    Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, μπορούμε να ζήσουμε μακριά και υγιείς.

    1. Εναλλακτικά, καταναλώστε τρόφιμα που υποστέλλουν την εντερική μικροχλωρίδα. Συγκεκριμένα, το κορεατικό κίμτσι, το ξινολάχανο, τα τουρσιά και το γιαούρτι με πέτσα ενισχύουν την εντερική μικροχλωρίδα και το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση δημιουργούν μια ισορροπία στο εντερικό μικροβίωμα, αυξάνοντας την ποικιλομορφία των μικροβίων στο έντερο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε τα δικά σας σπιτικά βαζάκια, αφήνοντας λαχανικά να ζυμώνουν σε νερό με αλάτι για περίπου δύο εβδομάδες.

    2. Συνδεθείτε με τη φύση και τη γη. Η γείωση, δηλαδή η περίπατος ξυπόλητος έξω, μπορεί να ενισχύσει την υγεία του εντέρου. Επίσης, η ενασχόληση με την κηπουρική και η επαφή με το χώμα μπορούν να επωφελήσουν το εντερικό μικροβίωμα. Το έδαφος περιέχει πλούσια μικρόβια, τα οποία συντελούν στη δημιουργία ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

    3. Εμπλουτίστε το πρωινό σας με πρεβιοτικά. Η πρώτη γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι ενεργητικό και να συμβάλλει στην υγεία του εντέρου. Τα πρεβιοτικά αποτελούν πηγή τροφής για τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητά τους. Φρούτα όπως μπανάνες και μήλα, καθώς και δημητριακά ολικής αλέσεως αποτελούν καλές πηγές πρεβιοτικών και διαιτητικών ινών.

    4. Ενισχύστε την πρόσληψη φυτικών ινών. Χόρτα όπως τα ραδίκια και η ρόκα, καθώς και σταυρανθή λαχανικά, όπως λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην υγεία του εντέρου. Αυτά τα τρόφιμα διατηρούν ένα ισορροπημένο και ποικίλο μικροβίωμα. Προσπαθήστε να καταναλώνετε τρόφες με όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

    5. Φάτε μαύρη σοκολάτα! Αντί για τη σοκολάτα γάλακτος, προτιμήστε μαύρη σοκολάτα που περιέχει τουλάχιστον 70% κακάο. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει πρεβιοτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της εντερικής ευεξίας. Τα πρεβιοτικά βοηθούν στην κανονικότητα του εντέρου, υποστηρίζουν το φυσικό άμυνα μας, βελτιώνουν την απορρόφηση μετάλλων και διατηρούν την ενεργειακή ισορροπία.

    Ακολουθώντας αυτές τις νέες συνήθειες, μπορούμε να διατηρήσουμε το έντερό μας νεανικό και να αυξήσουμε την προοπτική μας για μακροζωία.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα