18 Μαΐου 2024

    Η σημασία της ενσυναίσθησης σε μια σχέση

    Ο σύντροφός σας είναι ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή σας. Είναι αναμφισβήτητο ότι αυτός ο άνθρωπος θα έπρεπε να σας καταλαβαίνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο. Ωστόσο, δεν όλοι οι σύντροφοι σε μια σχέση διαθέτουν το πολύτιμο χαρακτηριστικό της ενσυναίσθησης.

    Υπάρχουν κάποιοι που συνεχώς διαφωνούν μαζί σας και προσπαθούν να επιβάλλουν την άποψή τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι ο σύντροφός σας μάλλον δυσκολεύεται να σας καταλάβει πραγματικά.

    Εντούτοις, υπάρχουν κι άλλα σημάδια που μαρτυρούν την έλλειψη κατανόησης από τον σύντροφό σας. Ένα από αυτά είναι όταν δεν σας αφήνει να εκφράσετε τα αληθινά σας συναισθήματα. Ας πάρουμε για παράδειγμα την κατάσταση όπου πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο και εσείς ανησυχείτε για την υγεία ενός αγαπημένου προσώπου που έχει μείνει στο σπίτι με πυρετό. Αν καλέσετε το άτομο αυτό αλλά δεν σας απαντά, ο σύντροφός σας μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε να αντιδράτε υπερβολικά και να πείτε ότι είστε “παρανοϊκή”. Αυτή η αντίδραση δείχνει ότι ο σύντροφός σας δυσκολεύεται να βιώσει τα συναισθήματά σας και να μπει στη θέση σας.

    Ένα άλλο σημάδι ότι ο σύντροφός σας δεν σας κατανοεί πλήρως είναι όταν απορρίπτει τα συναισθήματα που νιώθετε. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι συζητάτε με τον σύντροφό σας πως σας προκαλεί ανασφάλεια παρόλα αυτά τον ενημερώνετε ότι έχετε χάσει κιλά και νιώθετε καλύτερα για τον εαυτό σας. Μπορεί αντί να σας ενθαρρύνει και να σας υποστηρίξει, να σας απορρίπτει λέγοντας ότι είστε ανασφαλής ή ακόμα και μη ελκυστική λόγω αυτής της αβεβαιότητας. Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι υγιής για μια σχέση και δείχνει ότι ο σύντροφός σας δεν είναι σε θέση να σας υποστηρίξει σε σημαντικές στιγμές της ζωής σας.

    Θυμηθείτε, ο σύντροφός σας είναι ο άνθρωπός σας. Είναι σημαντικό να είναι δίπλα σας και να σας στηρίζει ανεξάρτητα από τις ανησυχίες και τα συναισθήματα που έχετε. Κανείς δεν πρέπει να σας απορρίπτει ή να αμφισβητεί τα συναισθήματά σας. Η ενσυναίσθηση είναι καίρια για να αναπτυχθεί μια υγιής σχέση και να διατηρηθεί η αμοιβαία κατανόηση και υποστήριξη. Μην επιτρέπετε σε κανέναν να αμφισβητήσει την αξία των συναισθημάτων σας. Κάθε αίσθημα μετράει, και είναι σημαντικό να μπορείτε να τα εκφράζετε ελεύθερα.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα