20 Μαΐου 2024

    Πρωτοφανής έκθεση: Η τοξική ατμόσφαιρα της Ευρώπης αναπνέεται από όλους | Η ανησυχητική κατάσταση στην Ελλάδα

    |
    Μια πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Guardian, έφερε στο φως έναν ανησυχητικό πραγματικότητα: σχεδόν όλοι οι άνθρωποι στην Ευρώπη αναπνέουν βρώμικο αέρα με τοξικές ουσίες, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες και ακόμη και θάνατο. Η κατάσταση σε πολλές περιοχές της Ευρώπης είναι εξαιρετικά ανησυχητική, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ασθενούν και να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

    Ο βρώμικος αέρας που αναπνέουμε περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια, γνωστά ως PM2,5, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την υγεία μας. Οι ποσότητες αυτών των σωματιδίων είναι πολύ υψηλότερες απ’ ό,τι θεωρείται ασφαλές από τους επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Συνεπώς, η πλειονότητα των κατοίκων της Ευρώπης ζει σε περιοχές με ρύπανση που απειλεί την υγεία τους. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική σε ορισμένες χώρες, όπως η Βόρεια Μακεδονία και η Ιταλία, όπου ο αέρας είναι ακόμη πιο βρώμικος απ’ ό,τι σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

    Συγκεκριμένα, στη Βόρεια Μακεδονία, υπάρχουν τέσσερεις περιοχές με ακραία ρύπανση, όπου ο αέρας περιέχει τέσσερις φορές περισσότερα PM2,5 απ’ ό,τι θεωρούνται ασφαλής τιμές. Το Σκόπια, η πρωτεύουσα της χώρας, είναι μάλιστα η πιο μολυσμένη πόλη αέρα στην Ευρώπη. Ωστόσο, το πρόβλημα της ρύπανσης δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις περιοχές. Στην Ανατολική Ευρώπη, υπάρχει γενικά μεγαλύτερη ρύπανση απ’ ό,τι στη Δυτική Ευρώπη. Ακόμη και στην Ιταλία, όπου ο αέρας θεωρείται γενικά καθαρός, μόνο οι κάτοικοι της κοιλάδας του Πάδου είναι εκτεθειμένοι σε περίοδο ρύπανσης που είναι τέσσερις φορές υψηλότερη απ’ ό,τι θα έπρεπε.

    Η έρευνα της Guardian βασίστηκε σε δεδομένα από επιστημονικούς εμπειρογνώμονες και συνεργασία με τον ΠΟΥ, με σκοπό να κατανοήσει τις επιπτώσεις της ρύπανσης στην υγεία του ανθρώπου. Η προτεινόμενη ασφαλής ποσότητα PM2,5 ανά κυβικό μέτρο είναι έως 5 μικρογραμμάρια, ενώ πολύ λίγοι έχουν την τύχη να ζουν σε περιοχές όπου ισχύει αυτό το όριο. Άλλωστε, σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου 400.000 ανθρώπους χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω αυτής της ρύπανσης στην Ευρώπη.

    Η κατάσταση απαιτεί αμέσες δράσεις, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τη μείωση της ρύπανσης και την προστασία της υγείας των πολιτών. Η προσέγγιση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τόσο τη λήψη μέτρων στις πόλεις όσο και την προώθηση βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων για την παραγωγή ενέργειας και τη μεταφορά.

    Ο αέρας που αναπνέουμε αποτελεί ζωτικής σημασίας παράγοντα για την υγεία μας και δεν μπορούμε να παραμελήσουμε τη σημασία της καθαρής αναπνοής. Αν δεν δράσουμε αποφασιστικά τώρα, οι συνέπειες στην υγεία και το περιβάλλον θα είναι ακόμη πιο ανεπανόρθωτες.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα