20 Μαΐου 2024

    Πυρκαγιές στον Έβρο: Οι μαύροι γύπες επιστρέφουν στην εξαντλημένη Δαδιά και αναζητούν τα φωλέα τους (βίντεο)

    Πυρκαγιές στον Έβρο: Οι μαύροι γύπες επιστρέφουν στην εξαντλημένη Δαδιά και αναζητούν τα φωλέα τους (βίντεο)

    Η πυρκαγιά που διήρκεσε για 16 ημέρες στον Έβρο προκάλεσε καταστροφές στο μικρό πυρήνα του δάσους Δαδιάς, καίγοντας αρχαία δέντρα μαύρης πεύκης και τις φωλιές που φιλοξενούσαν σπάνια αρπακτικά πουλιά. Η καταστροφή σε ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά πάρκα, όχι μόνο εθνικά αλλά και διεθνής κλίμακας, είναι αδιανόητη. Το δάσος Δαδιάς λειτουργεί ως καταφύγιο για σπάνια αρπακτικά πουλιά σε όλη την Ευρώπη, ενώ φιλοξενεί τον μοναδικό πληθυσμό μαύρων γύπων στα Βαλκάνια. Οι μαύροι γύπες επέστρεψαν στην περιοχή μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο, ελπίζοντας να ανακαλύψουν τις φωλιές τους, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

    Αδιανόητη καταστροφή στον Έβρο – Καμένα 935.000 στρέμματα
    Σύμφωνα με δορυφορικά δεδομένα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων ετών στην Ευρώπη εκδηλώθηκε στον Έβρο και κάηκαν περισσότερα από 935.000 στρέμματα (έως τις 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

    Αναλυτικότερα, από τη συνολική έκταση που κατακαίτηκε, περίπου 440.180 στρέμματα ανήκουν σε δασικές εκτάσεις (47%), ενώ 318.700 στρέμματα αντιστοιχούν σε θαμνώδεις περιοχές (34%). Επιπλέον, 81.140 στρέμματα κάηκαν σε αγροτικές εκτάσεις (9%). Συνολικά, οι καταστροφές είναι κατασπίληκτες και έχουν καταλάβει ένα από τα πιο πολύτιμα αποθέματα της φύσης.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα