20 Μαΐου 2024

    Ρεκόρ πτήσεων για τα ιδιωτικά τζετ διάσημων: Έντονες ανησυχίες για το περιβάλλον

    Τα τελευταία 21 μήνες έχουν σημειωθεί ασύλληπτα νούμερα στις ώρες πτήσης των ιδιωτικών τζετ των διάσημων προσώπων. Μιλάμε για το απίστευτο χρονικό διάστημα των 11 χρόνων, που ισοδυναμεί με τον συνολικό χρόνο πτήσης αυτών των αεροσκαφών. Όμως, η εκπληκτική αυτή επίδοση έχει σοβαρές κλιματικές επιπτώσεις, καθώς οι εκπομπές αερίων που παράγονται αντιστοιχούν σε σχεδόν 40.000 Βρετανούς, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής εφημερίδας Guardian.

    Στην έρευνα αυτή, η οποία βασίζεται σε δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για τις πτήσεις των τελευταίων 21 μηνών, προκύπτει ότι τα ιδιωτικά τζετ των διάσημων και πλούσιων προσώπων έχουν προκαλέσει τεράστιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο συνολικός αριθμός των ταξιδιών ανέρχεται σε 44.739, με τα αποτελέσματα να αναδεικνύουν περίπου 415.518 τόνους διοξειδίου του άνθρακα που έχουν παραχθεί.

    Η χρήση ιδιωτικών αεροσκαφών έχει αυξηθεί σημαντικά μετά την πανδημία, ενώ αναμένεται να σπάσουν ρεκόρ πωλήσεων φέτος. Ωστόσο, αυτή η τάση έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον και αυξάνει το πρόβλημα του κλιματικού αλλαντικού. Ένα εντυπωσιακό παράδειγμα είναι ένα Boeing 767 που ανήκει στους Rolling Stones και ευθύνεται για 5.046 τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή η ποσότητα ισοδυναμεί με τις εκπομπές που προκαλεί κάποιος που πετάει 1.763 φορές από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη, σε οικονομική θέση.

    Επιπλέον, η έκθεση αποκαλύπτει ότι πολλές πτήσεις των ιδιωτικών τζετ γίνονται για πολύ μικρό διάστημα, ακόμα και κάτω από 30 λεπτά. Ο ιδιοκτήτης της ομάδας της Aston Martin στη F1, Λόρενς Στρολ, έχει πραγματοποιήσει 1.512 πτήσεις από την αρχή του 2022, από τις οποίες η πλειονότητα είχε διάρκεια 15 λεπτά ή και λιγότερο. Επιπλέον, το 40% των πτήσεων γίνονται χωρίς επιβάτες, καθώς τα αεροσκάφη μετακινούνται για να παραλάβουν άτομα, ενώ σε άλλες πτήσεις χρησιμοποιούνται από φίλους, συγγενείς ή συνεργάτες.

    Παρά τις κριτικές για την υπερβολική χρήση των ιδιωτικών τζετ, ορισμένοι διάσημοι έχουν αλλάξει τη συμπεριφορά τους. Για παράδειγμα, η Τέιλορ Σουίφτ, η οποία προηγουμένως έκανε μέσο όρο 19 πτήσεις τον μήνα, μειώσε την χρήση του ιδιωτικού της τζετ σε περίπου δύο φορές τον μήνα μετά τις αρνητικές αντιδράσεις.

    Είναι πλέον καιρός να επικεντρωθούμε στην προστασία του περιβάλλοντος και να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τις αερομεταφορές. Η αλλαγή της συμπεριφοράς των ιδιωτικών τζετ δεν είναι μόνο μια ευθύνη των διασήμων, αλλά της κοινωνίας συνολικά. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα