20 Μαΐου 2024

    Συμπλήρωμα διατροφής που ενισχύει τον εγκέφαλο σε ηλικιωμένους: Νέες ευρήματα για τη νόσο Αλτσχάιμερ

    Επιστήμονες από τη Σχολή Life Course & Population Sciences του Τμήματος Επιστημών Ζωής και Ιατρικής στο King’s College του Λονδίνου δημοσίευσαν πρόσφατα τα ευρήματά τους για ένα φθηνό και απλό συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε άτομα που έχουν πρώιμα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ένα καθημερινό προβιοτικό συμπλήρωμα που περιέχει φυτικές ίνες, όπως η ινουλίνη και οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες, μπορεί να ενισχύσει την εγκεφαλική λειτουργία σε άτομα άνω των 60 ετών μέσα σε μόλις 3 μήνες. Αν και η παρέμβαση δεν είχε επίδραση στη μυϊκή δύναμη, τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά για την υγεία του εγκεφάλου και τη μνήμη στις ηλικιωμένες γενιές.

    Η αποκρυπτογράφηση των συνδέσεων μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου μπορεί να οδηγήσει σε νέες προσεγγίσεις για μια υγιή και μακροζωία. Σε μια εποχή όπου ο πληθυσμός γηράσκει συνεχώς, η ομάδα ερευνητών από το TwinsUK, το μεγαλύτερο μητρώο ενηλίκων διδύμων στο Ηνωμένο Βασίλειο που εδρεύει στο King’s College, αναζητά λύσεις για τα προβλήματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νοητική και μυϊκή εξάντληση. Με ενδιαφέρον ήταν οι επιπτώσεις δύο φθηνών συμπληρωμάτων φυτικών ινών που είναι διαθέσιμα στην αγορά στο μικροβίωμα του εντέρου.

    Για το πείραμα, 72 άτομα πάνω από 60 ετών συμμετείχαν σε μια διπλή τυφλή μελέτη. Αυτοί διαιρέθηκαν σε δύο ομάδες, με τη μία ομάδα να λαμβάνει καθημερινά το συμπλήρωμα φυτικών ινών και την άλλη ομάδα να λαμβάνει φάρμακο χωρίς θεραπευτική δράση (placebo) για 12 εβδομάδες. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν πρόγραμμα με ασκήσεις αντίστασης για την ενίσχυση των μυών και λάμβαναν συμπλήρωμα πρωτεΐνης για τη βελτίωση της μυϊκής λειτουργίας. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βίντεο, ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια και γνωστικά τεστ για την παρακολούθηση των συμμετεχόντων.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το συμπλήρωμα φυτικών ινών οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στην σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος, με μεγαλύτερη αύξηση στην ποσότητα των ωφέλιμων βακτηρίων, όπως το Bifidobacterium. Αν και δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στη μυϊκή δύναμη μεταξύ των ομάδων, η ομάδα που πήρε το συμπλήρωμα ινών είχε καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ, συμπεριλαμβανομένων ενός τεστ που αξιολογεί τη συνδυαστική μάθηση, που είναι ένας πρώιμος δείκτης της νόσου Αλτσχάιμερ, καθώς και στις δοκιμασίες χρόνου αντίδρασης και ταχύτητας επεξεργασίας. Οι επιστήμονες επισήμαναν ότι οι φυτικές ίνες αυτές μπορούν να είναι ωφέλιμες για μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων, είναι ασφαλείς και καλά ανεκτές. Ο επόμενος στόχος τους είναι να εξετάσουν αν τα αποτελέσματα παραμένουν σε μεγαλύτερα διαστήματα και σε μεγαλύτερες ομάδες ανθρώπων.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα