20 Μαΐου 2024

    Χάρης Θώμος: Σκοπός μας στο “Swallow” δεν υπήρξε ποτέ ο ωμός ρεαλισμός

    Όταν ο Χάρης Θώμος σκέφτηκε να παρουσιάσει το έργο “Swallow” της Στεφ Σμιθ, ο σκοπός του δεν ήταν ποτέ ο ωμός ρεαλισμός. Ξαναγράφοντας, θέλησα να αναδείξω την ιδιαιτερότητα της παράστασης και να δώσω δικό μου τίτλο που εκφράζει την ουσία της.

    Η απόφαση της ομάδας DOT Ensemble να ανεβάσει το “Swallow” ήταν εξαιρετική. Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση στην Θεσσαλονίκη, η παράσταση έφτασε στην Αθήνα και προβάλλεται στο Θέατρο Μπέλλος. Πίσω από αυτή την επιτυχημένη μετάφραση και σκηνοθεσία βρίσκεται ο ταλαντούχος Χάρης Θώμος.

    Μετά από λίγες παραστάσεις, ο Χάρης Θώμος ανακάλυψε καινούργια μυστικά στο “Swallow”. Αυτά τα μυστικά μεταμορφώνουν συνεχώς τον κόσμο της παράστασης και του δίνουν νέα σημεία επαφής με τους χαρακτήρες. Η αναμέτρηση με το κείμενο της Στεφ Σμιθ ήταν πραγματικό πρόκλημα. Επρόκειτο να μεταδοθεί στη σκηνή ένας κόσμος γεμάτος συναισθήματα και πολυπλοκότητα χωρίς να χάσει την πλοκότητά του. Το αποτέλεσμα ήταν υπέροχο.

    Η ομάδα είχε να αντιμετωπίσει την πρόκληση να εξερευνήσει το ψυχικό βάθος των τριών κεντρικών χαρακτήρων. Κατά τη διάρκεια των προβών, ανακάλυψαν ένα υλικό που τους έκανε να αισθάνονται έκπληκτοι. Ο σκοπός τους δεν ήταν ποτέ ο ωμός ρεαλισμός. Αντίθετα, προσπάθησαν να μεταφέρουν και να αναδιαμορφώσουν μια ονειρική ατμόσφαιρα που θα αποτυπώνει το εσωτερικό τραύμα των χαρακτήρων.

    Στο πλαίσιο αυτό, η κίνηση, η φωνή και τα σώματα των ηθοποιών μετουσιώθηκαν σε μέσα εκπλήρωσης της ψυχής των χαρακτήρων. Η Ρεμπέκα, η Άννα και ο Σαμ έγιναν ζωντανοί μπροστά μας. Η κρίση κοινωνικής ταυτότητας, η αγωνία, οι ενοχές και ο πόνος έντονα αναδείχθηκαν. Οι χαρακτήρες αυτοί δέχονται μια λανθάνουσα κοινωνική βία, αλλά μέσα από την αλληλεπίδραση τους αναδεικνύουν την ανάγκη τους για αλλαγή και ίαση.

    Η παράσταση “Swallow” είναι ένα εξαιρετικό έργο τέχνης που πρέπει να ανακαλυφθεί. Η μεταφορά του στην σκηνή αποτελεί μια εμπειρία που πρέπει να ζήσει κανείς. Ο Χάρης Θώμος και η ομάδα του κατάφεραν να μεταδώσουν την ουσία του έργου με εξαιρετικό τρόπο. Είναι μια παράσταση που μας αναγκάζει να σκεφτούμε, να αναρωτηθούμε και να ανακαλύψουμε τα βαθύτερα συναισθήματα που κρύβουμε μέσα μας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα