20 Μαΐου 2024

    Ψηφιακό σκανάρισμα στα νοσοκομεία: Αποκαλύπτονται πολλά επείγοντα και προβλήματα

    Ένα σύστημα ψηφιακού σκαναρίσματος που εφαρμόζεται στα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας αποκαλύπτει πολλά επείγοντα προβλήματα και πρακτικές στον τομέα της υγείας. Με βάση τα δεδομένα που συλλέγονται, προκύπτει ότι ορισμένες κλινικές, όπως η Ορθοπεδική, η Ουρολογική και η Οφθαλμολογική, συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των περιστατικών σε ένα νοσοκομείο. Επιπλέον, ανακαλύπτεται ότι ορισμένα νοσοκομεία έχουν υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, ενδεχομένως λόγω της υψηλής ποικιλίας των περιστατικών που υποδέχονται.

    Το ψηφιακό σκανάρισμα προορίζεται για να βοηθήσει στην κατάρτιση ενιαίας λίστας χειρουργείων και στον σχεδιασμό του Χάρτη Υγείας. Η εφαρμογή του συστήματος DRG, που ταξινομεί τα νοσοκομειακά περιστατικά σε κατηγορίες, διευκολύνει τη συλλογή και ανάλυση των δεδομένων. Οι ειδικοί ελπίζουν να βελτιώσουν την αποζημίωση των νοσοκομείων με βάση το παρεχόμενο έργο και να δημιουργήσουν καλύτερο πλαίσιο προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες και για τους επαγγελματίες υγείας.

    Το σκανάρισμα αυτό αναδεικνύει επίσης ποικίλα προβλήματα, όπως η ανακολουθία στην καταγραφή των περιστατικών από τους γιατρούς, ιδίως στον τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων. Ορισμένες ειδικότητες, όπως ορθοπεδικοί και επεμβατικοί καρδιολόγοι, φαίνεται να υστερούν στη συμπλήρωση των αναγκαίων πληροφοριών, ενώ υπάρχει μεγάλη διακύμανση στα περιστατικά επειγόντων εισαγωγών σε διάφορα νοσοκομεία. Η εφαρμογή του ψηφιακού σκαναρίσματος αναμένεται να βελτιώσει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και να επιδράσει θετικά τόσο στην ασφάλεια των ασθενών όσο και στη διαχείριση των νοσοκομείων.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα