20 Μαΐου 2024

    Ψυχολογική υποστήριξη παιδιών με διαβήτη: Μια σημαντική πρόκληση

    Τα ζητήματα που αφορούν την κοινότητα των παιδιών με σακχαρώδη διαβήτη έρχονται στο επίκεντρο της προσοχής μας. Η σημασία της ψυχολογικής στήριξης αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

    Η Διεθνής Ένωση Σακχαρώδους Διαβήτη, μέσω των στοιχείων που δημοσιεύει κάθε χρόνο, επισημαίνει την ανάγκη για περισσότερη προσοχή σε αυτήν την ομάδα ατόμων που υποφέρουν από αυτήν την χρόνια νόσο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, υπάρχουν περίπου 1.193.003 άνθρωποι που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα.

    Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ πραγματοποίησε μια συνάντηση με τον Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας, Δημήτριο Βαρτζόπουλο, και τους συνεργάτες του, προκειμένου να ενημερώσει για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητα αυτή. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι ενήλικες με διαβήτη, καθώς και οι αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή τους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

    Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι ο τρόπος ζωής που επηρεάζεται από την παθήση. Οι γονείς χρειάζονται όχι μόνο να μάθουν τεχνικές ρύθμισης του διαβήτη, αλλά και να παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά τους για να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που συνεπάγεται αυτή η πάθηση. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί εξοικείωση και αποδοχή των νέων πραγματικοτήτων και απαιτεί τη στήριξη της οικογένειας και του ιατρού.

    Για αυτόν τον λόγο, η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κατέθεσε αίτημα στον Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας για να συμμετάσχει στην υλοποίηση ενός έργου που αφορά την ψυχολογική υποστήριξη και ενδυνάμωση του γενικού πληθυσμού. Ελπίζουμε ότι η αίτησή μας θα έχει θετική απάντηση και θα συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογικής υποστήριξης των ατόμων με διαβήτη και των οικογενειών τους.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα