20 Μαΐου 2024

    ALS: Ελπιδοφόρος μελέτη εντοπίζει πρωτεΐνη που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου

    Μια ομάδα ερευνητών από τη Φινλανδία διεξήγαγε ένα πολλά υποσχόμενο πείραμα με ζώα, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε μία πολυπόθητη θεραπεία για την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), μία απειλητική για τη ζωή νόσο. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, η θεραπεία των κυττάρων με τη χρήση μιας πρωτεΐνης με το όνομα εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας ντοπαμίνης (CDNF) μπορεί να επιβραδύνει έναν από τους κύριους παράγοντες που προκαλούν την ALS.

    Η ALS είναι μια θανατηφόρα νευροεκφυλιστική ασθένεια που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, κυρίως τους κινητικούς νευρώνες. Η νόσος οδηγεί αρχικά σε δυσκολίες στον έλεγχο των κινήσεων και αργότερα σε εξασθένηση των μυών και παράλυση. Οι ασθενείς καταλήγουν συνήθως σε αναπνευστική ανεπάρκεια μέσα σε περίπου τρία χρόνια από την έναρξη των συμπτωμάτων.

    Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχε καμία θεραπεία για την ALS. Μία από τις λίγες διαθέσιμες θεραπείες, η ριλουζόλη, μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο της νόσου κατά λίγους μήνες, αλλά δεν παρέχει μακροπρόθεσμη ανακούφιση.

    Η πρωτεΐνη CDNF, που προηγούμενα έχει δείξει θετικά αποτελέσματα σε πειράματα με ασθενείς Πάρκινσον, είναι γνωστή για τις ιδιότητες της να προστατεύει τους νευρώνες. Στο πείραμα που διεξήχθη, επίσης, παρατηρήθηκε ότι η πρωτεΐνη CDNF επιβράδυνε τα συμπτώματα της παράλυσης και αύξησε τον αριθμό κινητικών νευρώνων, που δεν καταστράφηκαν στον νωτιαίο μυελό των ζώων που την λάμβαναν.

    Αυτή η μελέτη αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προόδου στην έρευνα για τη θεραπεία της ALS και ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω ερευνητικές προσπάθειες με στόχο την ανάπτυξη αποτελεσματικής θεραπείας για τους ασθενείς.

    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα