21 Μαΐου 2024

    Γιατί δαγκώνουν οι γάτες; Ένα μυστήριο από την κοσμητική περιοχή της φύσης.

    Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να συνυπάρξουμε με τα ζώα, κατοικίδια ή άγρια, η φιλοπεριέργεια μας οδήγησε να αναζητήσουμε εξηγήσεις για τη συμπεριφορά τους. Οι εξηγήσεις αυτές ήταν αρχικά αυθαίρετες και στη συνέχεια εξελίχθηκαν παράλληλα με τις γνώσεις μας για την ψυχολογία των ζώων. Σήμερα, γνωρίζουμε περισσότερα από ποτέ για τη συμπεριφορά των ζώων, αλλά ακόμα προσπαθούμε να καταλάβουμε γιατί οι γάτες δαγκώνουν. Η επιστήμη αποτελεί πηγή γνώσης και προόδου, αλλά φαίνεται ότι στην περίπτωση των γατών, δεν έχουμε ακόμα όλες τις απαντήσεις.

    Αρχικά, ναι, όλες οι γάτες δαγκώνουν σε κάποιο βαθμό, καθώς χρησιμοποιούν το στόμα και τη γλώσσα τους ως ερευνητικό όργανο. Ωστόσο, οι περισσότερες γάτες συνειδητοποιούν γρήγορα ότι άλλα αισθητήρια όπως τα μουστάκια και οι πατούσες είναι πιο αποτελεσματικά για την ανίχνευση του περιβάλλοντος, και έτσι σταματούν το δάγκωμα. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες γάτες που συνεχίζουν να δαγκώνουν, ακόμα και αν δεν πρόκειται για παιχνίδι. Οι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά μπορούν να είναι πολλοί.

    Ο πρώτος λόγος είναι η αγάπη. Ορισμένες γάτες δαγκώνουν απαλά, χωρίς βία, για να εκφράσουν την αγάπη τους. Αν και αυτές οι δαγκωνιές περιλαμβάνουν κάποιο πάθος, δεν έχουν ως στόχο να προκαλέσουν πόνο. Ωστόσο, η αγάπη δεν είναι ο μόνος λόγος για το δάγκωμα.

    Ένας άλλος λόγος για το δάγκωμα είναι η αντίδραση στον πόνο. Αν προκαλέσουμε εμείς οι ίδιοι πόνο, όπως για παράδειγμα κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, η γάτα μπορεί να δαγκώσει ως αντίδραση για να μας προστατεύσει. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι γάτες δεν έχουν την ίδια αντοχή στον πόνο με εμάς και μπορεί να αντιδράσουν με δαγκωνιές. Αυτό ισχύει ειδικά αν δεν έχουμε εκπαιδεύσει τη γάτα μας να αποδέχεται το άπαγο χεράκι μας σαν πρόσκληση για άγρια παιχνίδια.

    Μια άλλη πιθανή αιτία για το δάγκωμα είναι η έκρηξη αδρεναλίνης. Όσοι έχουμε γάτες γνωρίζουμε πόσο απρόβλεπτη και ενεργητική μπορεί να γίνει μια αφιονισμένη γάτα που αποφασίζει να εκτονωθεί αιφνίδια! Σε αυτήν την περίπτωση, ειδικά αν βρισκόμαστε στην πορεία της, η δαγκωνιά είναι αναπόφευκτη.

    Ένας άλλος λόγος για τη δαγκωνιά μπορεί να είναι μια πρόσκληση για παιχνίδι. Οι ειδικοί συμβουλεύουν να είμαστε εμείς οι ίδιοι οι πρωτοπόροι και να ελέγχουμε το παιχνίδι. Αυτό σημαίνει ότι εμείς αποφασίζουμε πότε και πώς θα παίξουμε και για πόση ώρα. Είναι σημαντικό να διδάξουμε στη γάτα μας ότι η δαγκωνιά πονάει, καθώς εμείς δεν έχουμε το ίδιο προστατευτικό τρίχωμα και ελαστικό δέρμα όπως αυτή.

    Μια άλλη πιθανή αιτία για το δάγκωμα είναι η παρεξήγηση του παιχνιδιού. Οι γάτες μπορεί κάποιες φορές να μπερδέψουν τα σήματα και να παρερμηνεύσουν τη χάδιμο ως πρόσκληση για άγριο παιχνίδι με γρατζουνιές και δαγκώματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνίσταται να αγνοήσουμε τη γάτα και απλώς να απομακρυνθούμε. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό εξαρτάται από εμάς και τη σχέση μας με τη γάτα.

    Τέλος, μια άλλη πιθανή αιτία για το δάγκωμα είναι η απαίτηση να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε. Μερικές γάτες δαγκώνουν για να μας υπενθυμίσουν ότι έχουμε πληρώσει για το μασάζ ή το χάδι που τους κάνουμε και δεν πρόκειται να μας αφήσουν να τελειώσουμε εύκολα. Είναι μια αιτιατική προκλητική δράση, που εξαρτάται από τη σχέση μας με τη γάτα μας.

    Όλοι αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι γάτες μπορεί να δαγκώνουν, σύμφωνα με την επιστήμη. Το νούμερο επτά είναι συμβολικό και μυστηριακό, αντίστοιχο με τις θανάσιμες αμαρτίες της Καθολικής Εκκλησίας ή τις θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Αν είστε λάτρης των γατών και δεν σας πειράζει να ματώνετε λίγο κατά την επαφή με το αγαπημένο σας κατοικίδιο, τότε αυτοί οι λόγοι μπορούν να γίνουν οι επόμενοι τίτλοι των γατών σας.
    Πηγή

    Share:

    Σχετικά Άρθρα